12 april 2011

Het alledaagse krantenbericht (nieuws, 2011)

'MOORDPARTIJ TRISTAN GEBASEERD OP THRILLER OMA'

Het bloedbad dat Tristan van der V. uit Alphen aan den Rijn afelopen zaterdag aanrichtte, vertoont opmerkelijke gelijkenissen met de thriller 'Vier minuten voor half acht' van Jackie Lourens, zijn oma. Dit melden diverse media.

In het boek wordt het verhaal verteld van een schutter die in Castellum aan de Rijn (een fictieve plaats die sterke gelijkenissen vertoont met Lourens' woonplaats Alphen aan den Rijn) willekeurig mensen doodschiet. Het boek is geschreven in 1991, toen was Tristan een kleuter.

Er worden vijf voorbijgangers op een treinstation geraakt door de kogels van een schutter die ogenschijnlijk willekeurig mensen treft. Overeenkomstig met Tristans daad heeft de schietpartij in het boek plaats in april.

Jackie Lourens (1920-2000) is het pseudoniem van A. Lourens-Koop, voluit Adriana Luberta Klasina Lourens-Koop. Zij schreef 24 detectiveromans. Alle boeken spelen zich af in het denkbeeldige plaatsje Castellum aan de Rijn, waar de moordbrigade onder leiding staat van hoofdinspecteur Erik Jager.

Lourens ging uit van misdaden die overal kunnen plaatsvinden, zoals de ontvoering van een kind, de moord op een sigarenverkoopster, de uit de hand gelopen familievete. ,,Kortom, het alledaagse krantenbericht als fictie'', zoals ze het zelf formuleerde in het tijdschrift 'Thrillers & Detectives'. Met deze vaste ingrediënten wist zij een trouw lezerspubliek te veroveren. Van elke titel werden zo'n 15.000 exemplaren verkocht. Haar boeken verschenen met een ijzeren regelmaat, ieder jaar één en dat 24 jaar lang. Zij overleed op 79-jarige leeftijd.

(Bron: o.a. Crime.nl)

Geen opmerkingen: