16 april 2011

Wordt verwacht 238 (nieuws, 2011)

NIEMAND DEED IETS

Uitgeverij De Fontein laat de lezer deze zomer kennis maken met een aantal nieuwe namen. Een daarvan is Ryan David Jahn, een Amerikaan die met zijn debuut 'Acts of Violence' in 2010 de prestigieuze CWA New Blood Dagger in ontvangst mocht nemen. De Nederlandse vertaling, 'De gloed van geweld', ligt vanaf mei 2011 in de winkel.

Cafébaas Katrina Marino staat op het punt het slachtoffer te worden van een van Amerika's meest beruchte moordenaars aller tijden... 'De gloed van geweld' vertelt haar verhaal en dat van haar moordenaar.

Het is tevens het verhaal van Katrina's buren, die getuige waren van de moord op haar en niets deden: de doodsbange Vietnamveteraan, de vrouw die denkt dat ze de dood van haar kind op haar geweten heeft en haar man, die alles op het spel zet om haar naam te zuiveren. Het boek beslaat drie uur en vertelt waarom haar buren de politie niet belden en geen verantwoordelijkheid voor het gebeurde wensten te dragen.

'De gloed van geweld' is gebaseerd op de moord op de toen 28-jarige Catherine Susan Genovese in New York. Zij werd op 13 maart 1964 doodgestoken in de buurt van haar huis in de wijk Queens. De omstandigheden rond de moord en het feit dat vele buren getuige waren maar niet ingrepen, werden twee weken later beschreven in een krantenartikel. Hoewel dat verhaal vervolgens als 'onnauwkeurig' werd bestempeld, gaf het wel de aanzet tot studies naar het sociale fenomeen dat het omstander-effect (of het Genovese-syndroom, het niet ingrijpen door getuigen of omstanders) werd genoemd.

Behalve schrijver is Ryan David Jahn ook scenarist. Zijn eerste poging om een boek te schrijven was op zestienjarige leeftijd. Hij schreef een 55.000 tellend horrorsprookje in een tijdsbestek van zes weken. Vijftien jaar later verkocht hij het manuscript van zijn debuutthriller aan uitgeverij Macmillan's. Jahn woonde in Arizona, Californië, Georgia, Missouri en Texas. Hij zat korte tijd in het leger en was werkzaam als portier, dagarbeider en vorkheftruckchauffeur.

Andere nieuwe titels:

Christopher Ransom - 'Bezeten van haar' (augustus 2011). De vrouw van de succesvolle James Hastings komt om bij een ongeluk. Angst, verdriet en schuldgevoel drijven hem in de armen van zijn buurvrouw Annette. Maar dan duikt er een tweede vrouw op, die James maar al te goed kent...
Michael Ridpath - 'Koudvuur' (mei 2011). IJsland, 2009. Er zijn demonstraties in Reykjavik. Sommige betogers vinden dat het er te vredig aan toe gaat. Ze worden dronken en vallen op straat een bankier aan, die daarbij gedood wordt. Acht maanden later wordt een IJslandse bankier vermoord in Londen. Rechercheur Magnus Jonson ontdekt een verband tussen de gedode bankiers.
Karen Rose - 'De dood in haar ogen' (mei 2011). Tijdens een brute aanval wordt het gezicht van een psychologe verminkt. Ze trekt zich terug in de virtuele realiteit op internet, waar ze kan zijn wie ze maar wil. Als haar littekens vervaagd zijn, durft ze de wereld weer in. Maar dan maken verschillende deelnemers aan het onderzoek waaraan ze werkt een eind aan hun leven.
Steve Berry - 'Het complot van Parijs' (mei 2011). Antiquair Cotton Malone wordt gevraagd te helpen bij de ontmaskering van de Paris Club, een groep hebzuchtige multimiljonairs die de wereldeconomie wil manipuleren.
Andrew Gross - 'Roekeloos' (juni 2011). Ty Hauck is kapot als hij hoort van de brute moord op zijn ex-vriendin en haar gezin. Hij zweert dat hij haar dood zal wreken. Auteur Andrew Gross schreef samen met James Patterson zes thrillers.
Katia Lief - 'Nu jij nog' (mei 2011). Voormalig rechercheur Karin Schaeffer heeft niets meer om voor te leven nadat seriemoordenaar Martin Price haar man en dochtertje vermoord heeft. Price zal niet stoppen voordat hij Karins hele familie heeft uitgemoord. Price weet te ontsnappen uit de gevangenis...

1 opmerking:

Derwent zei

En natuurlijk verschijnt in mei 2011 de roman Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas, winnaar Schaduwprijs 2008.
http://www.nieuwamsterdam.nl/boekUitgave.aspx?ID=2056