23 april 2011

Wordt verwacht 239 (nieuws, 2011)

VOORBIJ HET KLEINZIELIG GETREITER

De Schotse thrillerauteur Christopher Brookmyre doet het prima in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft hij van zijn ruim een dozijn boeken al meer dan één miljoen exemplaren verkocht. In Nederland is hij nog onbekend. Daar wil uitgeverij Van Holkema & Warendorf verandering in gaan brengen, door zijn nieuwste boek, 'Verborgen lichamen', in september 2011 te lanceren. In Brookmyres geboorteland komt het origineel, 'Where the bodies are buried', in juni 2011 uit.

Brookmyre woont in Glasgow en daar speelt ook deze thriller zich af. Inspecteur Cathering McLeod heeft één credo: misdaad in Glasgow is rechttoe rechtaan. Wraak en kleinzielig getreiter zijn over het algemeen het motief. Maar wanneer ze een vermoorde onderwereldfiguur in een steegje vindt, bekruipt haar het gevoel dat er meer doden zullen volgen. Wat ze niet beseft, is op hoeveel lang verborgen geheimen ze door haar onderzoek zal stuiten - aan beide kanten van de wet.

Aan de andere kant van de stad werkt Jasmine Sharp samen met haar oom Jim als privédetective. Wanneer Jim plotseling verdwijnt, leiden zijn dossiers haar naar Glen Fallan, een huurmoordenaar die al twintig jaar dood zou zijn.

Christopher Brookmyre werd op 6 september 1968 geboren, studeerde in Glasgow, is getrouwd met een anesthesist en is een hartstochtelijk fan van de voetbalclub St. Mirren. Met zijn boeken won hij tweemaal de Sherlock Award. Onlangs werd hem een eredoctoraat van de universiteit van Edinburgh toegekend.

Andere nieuwe titels:

Spencer Quinn - 'Dolle hond' (juni 2011). In hun derde avontuur krijgen privédetective Bernie Little en zijn hond Chet een zaak waar een typisch luchtje aan hangt. Bij een bezoek aan een rondreizend circus blijkt dat de grote ster van het circus, olifant Peanut, en haar baasje Urie DeLeath spoorloos verdwenen zijn. Vreemd genoeg heeft niemand ze zien weggaan.
Gerard O'Donovan - 'Dodenlijst' (september 2011). Rechercheur Mike Mulcahy zit eindelijk op zijn plek bij de politie van Dublin, bij de afdeling Internationale Samenwerking. Dan vraagt een journaliste zijn hulp bij het opsporen van een vermiste vrouw - de vriendin van een rijke makelaar die net onder verdachte omstandigheden zelfmoord heeft gepleegd. Mulcahy is al erg druk met zijn eigen zaken: de moord op een Ierse drugsbaron in Spanje en de mysterieuze vondst van een grote partij cocaïne voor de kust van Ierland.

Geen opmerkingen: