19 oktober 2010

Liefhebbers (nieuws, 2010)

THRILLERS ACHTER TRALIES

Gedetineerden lezen graag thrillers. Maar ook boeken over zingeving worden in gevangenissen met enige regelmaat gelezen. Dat maakte schrijfster Hester Carvalho op uit haar gesprekken met gedetineerden met wie ze sprak over haar in april verschenen roman 'De Liefhebber'.

Carvalho, die sinds het verschijnen van 'De Liefhebber' ook op verschillende literaire evenementen voorlas, wilde haar boek graag toetsen aan de werkelijkheid. In samenwerking met bibliotheek-beheerders van verschillende P.I.'s heeft ze een programma opgezet waarbij de gedetineerden het boek eerst zelf lezen, zodat er tijdens een bijeenkomst over gepraat kan worden.

Onlangs was de eerste ontmoeting, in het huis van bewaring in Alphen aan den Rijn. De aanwezigen hadden het boek nauwkeurig gelezen. Hun meningen waren uiteenlopend. Van 'Spannend, leest lekker weg', tot 'Deze Morris (hoofdpersoon uit het boek, red.) loopt er op zijn sloffen doorheen, maar zo leuk is het in de gevangenis nu ook weer niet'.

De gedetineerden waren enthousiast over dit initiatief, want door bezuinigingen hebben ze tegenwoordig maar weinig vertier. Carvalho heeft contact met bibliotheken van verschillende penitentiaire inrichtingen in de Randstad. Zo heeft ze vandaag een bijeenkomst in P.I. Heerhugowaard. Meer optredens volgen dit najaar.

'De Liefhebber', gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis, gaat over Morris Haasbroek, een Amsterdamse boekhandelaar en hartstochtelijk lezer, die verslaafd raakt aan crack. Om zijn verslaving te bekostigen gaat Haasbroek drugs koerieren vanuit Aruba en Guyana. Uiteindelijk wordt hij opgepakt op het vliegveld van het eiland Guadeloupe, met tweeënhalf kilo cocaïne.

In de gevangenis pikt hij zijn liefde voor lezen weer op. Via een list (gedetineerden mogen geen cadeaus ontvangen, dus zijn vader schenkt grote partijen Engelse klassiekers aan de gevangenisbibliotheek) krijgt hij de gewenste boeken.

Kijk voor meer informatie op www.nieuwamsterdam.nl

Geen opmerkingen: