22 oktober 2010

Op de planken (nieuws, 2010)

'HET GOUDEN EI' WORDT NA FILM NU OOK TONEELSTUK

'Het gouden ei', het grootste succes van schrijver Tim Krabbé en favoriet van middelbare scholieren, is bewerkt tot een toneelstuk. De voorstelling met Victor Löw en Peter Tuinman in de hoofdrollen wordt in het seizoen 2011-2012 op de planken gebracht. De regis is in handen van Léon van der Sanden, aldus KO Theaterproducties.

De thriller van Krabbé verhaalt over de zoektocht van een man naar de oorzaak van de verdwijning van zijn vrouw. In 1988 werd het boek al eens verfilmd onder de titel 'Spoorloos', met Johanna ter Steege en de Vlaming Gene Bervoets in de hoofdrollen. 'Spoorloos' won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. De film wordt nog steeds vertoond in Amerika. In 1993 werd daar een remake gemaakt onder de titel 'The Vanishing'.

Met zijn roman 'Vertraging' won Krabbé in 1995 de Gouden Strop. Toch wil Krabbé niet als misdaadauteur worden beschouwd. Bij de aanvaarding van de prijs maakte de schrijver duidelijk dat hij niets met misdaadromans te maken heeft of wil hebben, dat 'Vertraging' geen misdaadboek is en dat hij de prijs alleen aanvaardde vanwege de spanning die het boek oproept.

Geen opmerkingen: