31 oktober 2010

De genomineerden (nieuws, 2010)SHORTLIST DIAMANTEN KOGEL FRAAI IN BALANS

Drie vrouwen en drie mannen zijn genomineerd voor De Diamanten Kogel 2010. Het gaat om een man en een vrouw uit Vlaanderen, een man en een vrouw uit Nederland en een Nederlands-Vlaams koppel. Wat betreft de verhouding tussen man en vrouw en auteurs uit Nederland en Vlaanderen, heeft de jury van De Diamanten Kogel 2010 dus een perfecte balans gevonden. Of er opzet in het spel is, is onbekend...

De genomineerden zijn de Vlamingen Toni Coppers met 'De geheime tuin' (Manteau, 2010) en Mieke de Loof met 'Wrede schoonheid' (De Geus, 2010), hun Nederlandse collega's Lieneke Dijkzeul met 'De geur van regen' (Anthos, 2009) en Almar Otten met 'Lied van angst' (ArtNik, 2009). Het Nederlands-Vlaamse duo (Corine) Kisling & (Paul) Verhuyck maakt met 'De duim van Alva' de shortlist compleet.

De genomineerden werden vanmiddag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst op de eerste dag van de Boekenbeurs in Antwerpen. Net als in 2009 werden er dit jaar 67 spannende romans afgeleverd bij het secretariaat van de 'Kogel'. Een tienkoppige jury, onder voorzitterschap van Henri-Floris Jespers, heeft zich over de tientallen inzendingen gebogen. De winnaar wordt op donderdag 2 december bekendgemaakt.

De Diamanten Kogel is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs. De prijs bekroont jaarlijks het beste, spannende oorspronkelijk Nederlandstalige boek. De winaar ontvangt als trofee een zilveren boksbeugel van 500 gram met 4 diamanten van 0.35 ct elk. Deze trofee is ontworpen door kunstenaar Wim Delvoye.

In 'De geheime tuin' beschrijft Toni Coppers de moord op restauratrice Helena Vaels. Zij was in een oud Brussels kerkje bezig met het schoonmaken van een middelmatig heiligenleven, een werk dat deel uitmaakt van een prestigieuze tentoonstelling van de EU. In De Loofs 'Wrede schoonheid' zijn kunst en de dood met elkaar verweven. Deze misdaadroman, genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2010, speelt zich af in het Wenen van 1914.

Lieneke Dijkzeul schrijft in 'De geur van regen' (genomineerd voor de Gouden Strop 2010) over de aanslag op een jonge vrouw die zij ternauwernood overleeft. Enkele dagen later wordt in een kelderbox het verminkte lichaam van een tweede vrouw gevonden. De slachtoffers hadden één ding gemeen: hun rode haar. Twee rechercheurs worden in 'Lied van angst' van Almar Otten naar een landgoed gestuurd omdat daar vreemde dingen schijnen te gebeuren. Ze stuiten daar op een muur van zwijgzaamheid, maar een paar dagen later wordt op het landgoed het lijk van een jongen gevonden. Kisling & Verhuyck schreven met 'De duim van Alva' een horrordrama dat zich afspeelt tijdens de Sinksenfoor, de jaarlijkse pinksterkermis in Antwerpen. Hun boek werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2010.

Geen opmerkingen: