18 oktober 2010

Weg nominatiefrustratie (nieuws, 2010)

SIMONE VAN DER VLUGT WINT NS PUBLIEKSPRIJS

Schrijfster Simone van der Vlugt heeft met haar thriller 'Op klaarlichte dag' de NS Publieksprijs 2010 gewonnen. Dat is vanmiddag op een bijeenkomst in het Concertgebouw in Amsterdam bekendgemaakt.

Naast 'Op klaarlichte dag' waren 'De Vastgoedfraude' van Vasco van der Boon & Gerben van der Marel, 'Mama Tandoori' van Ernest van der Kwast, 'Godenslaap' van Erwin Mortier, 'Dorsvloer vol confetti' van Franca Treur en de thriller 'Cruise' van Suzanne Vermeer genomineerd. Er hebben ruim 32.000 mensen gestemd. Van de stemmers zijn 72 procent vrouw. Van der Vlugt vergaarde 25,49 procent van het aantal uitgebrachte stemmen. Ze heeft inmiddels 150.000 exemplaren van de winnende thriller verkocht.

Van der Vlugt (1966) reageerde verheugd: ,,Ik vier dit jaar mijn vijftienjarig jubileum als schrijver, maar ik had nog nooit een prijs van CPNB gewonnen. Ik had er zo langzamerhand een nominatiefrustratie van gekregen.'' Eerder zei ze nog in een interview met de website Crimezone er niet op te rekenen dat een thriller de NS Publieksprijs zou krijgen. ,,De nominatie is een bevestiging van waarmee je bezig bent'', zei ze na de bekendmaking van de shortlist. ,,Maar de verkoopcijfers zeggen mij eigenlijk veel meer. Er zit toch een zekere willekeur in de nominaties.''

Ernest van der Kwast voerde voor zijn boek een agressieve promotiecampagne, die niet bij iedereen goed in de smaak viel. Organisator CPNB was 'not amused' toen Van der Kwast de mare verspreidde dat hij achter het pseudoniem Suzanne Vermeer schuilging. Later dreigde de CPNB zelfs met het in mindering brengen van stemmen toen Van der Kwast de belofte deed om bij elke stem een bedrag aan een goed doel te schenken.

Esther Scholten - hoofd van het stembureau - liet weten dat Van der Vlugt tot op het laatst in een felle strijd was verwikkeld met Franca Treur die als nummer twee eindigde. Erwin Mortier werd derde, Ernest van der Kwast vierde en Suzanne Vermeer vijfde. Vasco van der Boon en Gerben van der Marel eindigden onderaan met hun journalistieke bestseller 'De vastgoedfraude'.

De NS Publieksprijs bestaat uit de eretitel Boek van het jaar 2010, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een 1ste klas Jaarabonnement van NS ter waarde van 5867 euro. Vorig jaar won het boek 'Het diner' van Herman Koch. Geert Mak en Hella S. Haasse wonnen de prijs twee keer. Voor Simone van der Vlugt was het de vierde keer dat ze is genomineerd voor de prijs. In 2008 was ze in de race met haar thriller 'Blauw water', een jaar eerder met 'Het laatste offer' en in 2005 met haar debuut 'De reünie'. Nog nooit heeft eerder heeft een thrillerauteur de NS Publieksprijs voor het Nederlandse boek gewonnen. (Foto auteur: Merlijn Doomernik)

1 opmerking:

niels zei

geweldig, super, top en eindelijk:D:D