21 oktober 2010

Gewoon doorgaan (nieuws, 2010)'APPIE WAS BLIJ MET EEN DIEF IN DE NACHT'

Sinds vandaag ligt 'Een dief in de nacht', de derde misdaadroman van Appie Baantjer en Simon de Waal in de winkel. Baantjer, die op zondag 29 augustus na een kortstondig ziekbed overleed, heeft het omslag van de nieuwe thriller nog thuis kunnen zien. En hij was er content mee, laat co-auteur De Waal weten.

Met het overlijden van Baantjer is niet abrupt een einde gekomen aan de reeks die de twee schrijvers in 2009 zijn gestart. Op uitdrukkelijk verzoek van Baantjer hebben uitgeverij Lebowski en De Waal besloten de reeks voort te zetten en wel onder de naam De Waal en Baantjer. De Waal: ,,Appie wilde heel graag dat zijn hoofdpersonen bleven leven.'' Tweemaal per jaar zal een deel uit de reeks verschijnen, gebaseerd op de verhalen, plots en ideeën die de twee in de loop der jaren hebben ontwikkeld. De Waal: ,,Hoeveel delen er nog zullen komen? Pff, ik heb geen idee. Ik ga gewoon door en ik zie wel.'' Met beide schrijvers is overeengekomen dat Baantjers royalty's van de boeken zullen worden geschonken aan een door hem uitgekozen goed doel, via het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Oud-rechercheur Baantjer en rechercheur De Waal bedachten hun verhalen altijd met een doos cholesterolrijke tompoucen binnen handbereik, vertelde De Waal in een interview. En met 'Een dief in de nacht' is dat niet anders gegaan. Het verhaal begint als rechercheur Peter van Opperdoes een nachtelijke wandeling door Amsterdam maakt. Als hij sirenes van politieauto's hoort, is zijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij wandelt in de richting van het geluid en komt terecht op het Stenen Hoofd, een stuk land in het IJ. Aan het einde van het lange grasveld, vlak bij het water ligt een doodgeschoten man.

Van Opperdoes en zijn collega Jacob onderzoeken de moord. In eerste instantie lijkt het erop dat de man slachtoffer is geworden van een uit de hand gelopen ruzie binnen een relatie. Dan wordt in de omgeving van het Stenen Hoofd de auto van het slachtoffer gevonden. In de kofferbak ligt een tweede lijk. Het blijkt een notoire crimineel te zijn, die bekend staat als een meesterlijke inbreker die nooit sporen achterlaat. En als er dan ook nog een usb-stick op het lichaam wordt gevonden, beseft Van Opperdoes dat de zaak ingewikkelder gaat worden dan hij had gedacht.

Geen opmerkingen: