28 oktober 2010

Spijkerstrooimachine (nieuws, 2010)

BIJNA 3 MILJOEN VOOR ASTON MARTIN VAN 007

De zilverkleurige Aston Martin DB5, waarmee acteur Sean Connery als James Bond de blits maakte in de film 'Goldfinger', heeft een nieuwe eigenaar. Hij heet Harry Yeaggy, een Amerikaanse verzamelaar van oldtimers die een privémuseum heeft in Ohio. Yeaggy kocht de auto van agent 007, een creatie van schrijver Ian Fleming, woensdagavond voor 2,6 miljoen pond (2,93 miljoen euro) op een veiling in Londen. Dat is een miljoen minder dan vooraf werd geschat.

Alle Bondextra's, zoals een schietstoel, machinegeweren, spijkerstrooimachine en een radarscherm, zijn nog aanwezig in de klassieker uit 1964, die ook in 'Thunderball' te zien was. De voormalige eigenaar, de Amerikaan Jerry Lee, zei na de veiling een beetje treurig te zijn. Hij kocht de auto in 1969 voor 12.000 dollar en zette hem 41 jaar lang in zijn privéshowroom. De opbrengst zal naar de Jerry Lee-stichting gaan, die zich inzet voor de vermindering van criminaliteit en voor de toegang tot onderwijs.

De DB5 is wellicht de bekendste van alle 'Bondcars'. Behalve in 'Goldfinger' en 'Thunderball' (1965), was de bolide ook nog te bewonderen in de films 'Goldeneye (1995)', 'Tomorrow Never Dies' (1997) en 'Casino Royale' (2006).

Met welke auto de Britse superspion in de volgende film zal scheuren is onduidelijk. De 23e Bondfilm werd afgelopen zomer om financiële redenen geschrapt door filmstudio MGM. Toch is er nog hoop voor Bondfans: MGM wil de ondergang afwenden door middel van een gecontroleerde doorstart.

Geen opmerkingen: