01 oktober 2010

Dubbele bodem (nieuws, 2010)

EUROPEES PRESIDENT SCHRIJFT HAIKU OVER THRILLER

De Vlaamse misdaadauteur Bart Debbaut (1972) gaat geen zee te hoog om zijn thrillers onder de aandacht te brengen. Vorig jaar wist hij de Belgische oud-premier Yves Leterme te strikken om zijn tweede thriller 'Scherven' te presenteren. Nu gaat hij nog een stapje verder. Hij wist Europees President Herman van Rompuy zo ver te krijgen dat hij Debbauts nieuwste, 'De Facebookmoorden', onder de aandacht wilde brengen. En dat niet alleen: Van Rompuy, enthousiast haiku-beoefenaar, componeerde speciaal voor de thriller een vers volgens deze Japanse dichtkunst.

Op YouTube draagt de Europees President, die erkende zelf geen fervent thrillerliefhebber te zijn, op ontroerende wijze deze Facebookmoordenhaiku voor. Hij onderstreept daarbij het advies van Bart Debbaut aan de lezer om na consumering van diens thriller nog even de haiku van Van Rompuy tot zich te nemen, zodat de dubbele bodem in het vers duidelijk wordt.

De haiku, een drieregelig gedicht van respectievelijk vijf, zeven en vijf lettergrepen, luidt als volgt:

'Het kwade waart rond
in zielen en in straten
na misdaad de straf'


De thriller gaat over Hans Devriendt, brave echtgenoot, voorbeeldige vader van twee kinderen, onberispelijke medewerker in een cultureel centrum. Zijn leven lijkt harmonieus, tot hij op een huwelijksfeest geconfronteerd wordt met iets wat hem de adem beneemt. Hij besluit wraak te nemen. Hij kondigt dat aan via Facebook, want zo veel mogelijk mensen moeten directe getuigen worden van wat er gebeurt. Als de eerste dode valt, beseft John Leyssens, hoofdrechercheur van de federale politie in Leuven, de ernst van de zaak.

Geen opmerkingen: