11 oktober 2010

Enkele seconden in handen (nieuws, 2010)

STIEG LARSSON HAD NIEUW BOEK NAGENOEG AF

De Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson had bijna een nieuwe thriller voltooid toen hij in 2004 op 50-jarige leeftijd stierf. Dat heeft zijn familie deze week bevestigd.

Er deden al lange tijd geruchten de ronde dat Larsson bezig was aan een nieuw boek. Maar of de thriller ooit wordt gepubliceerd is twijfelachtig. Daarover is een bitter conflict ontstaan tussen de familie van Larsson en Eva Gabrielsson, met wie de schrijver dertig jaar samenwoonde.

In een interview met het Amerikaanse tv-station CBS bevestigen Larssons vader Erland en broer Joakim het bestaan van het manuscript voor een nieuwe thriller. Joakim zei tegen CBS News: ,,Tien dagen voor hij stierf ontving ik een e-mail van Stieg waarin hij schreef dat 'boek nummer vier bijna af' was.'' Maar volgens Joakim Erland was het niet Stiegs vierde titel in een geplande reeks van tien thrillers. Het zou gaan om boek nummer vijf. Volgens Joakim had Stieg besloten dat eerder te schrijven, 'omdat hij dacht dat het veel leuker was dan het werken aan nummer vier'. Vader Erland Larsson voegde eraan toe dat hij het manuscript van de nieuwe 'Larsson' 'enkele seconden' in handen had, maar dat het nu in het bezit was van Gabrielsson.

De Millenniumtrilogie is een wereldwijd succes, maar Gabrielsson plukt er niet de vruchten van. Zij en Larsson waren niet getrouwd, volgens de Zweedse wet is Gabrielsson daarom niet zijn erfgenaam. Vader en broer Larsson verkregen de rechten van de thrillerserie. Gabrielsson is verwikkeld in een juridisch gevecht om de rechten van het werk van haar partner.

Nicky Praca, woordvoerder van Larssons Britse uitgever Quercus, zei dat het CBS-interview hem verrast had. ,,We wisten van het bestaan van het manuscript voor een vierde boek, maar we hadden niet het idee dat het bijna af was.''

(Bron: The Guardian, BBC news, CBS news)

Geen opmerkingen: