09 oktober 2010

Arteria Vertebralis (nieuws, 2010)

MEDISCHE BLUNDERS IN THRILLER

De Nederlandse psychiater Ivo Uyttendaele heeft een thriller geschreven waarin medische blunders de hoofdrol spelen. Uyttendaele werkte lange tijd als psychiater in Mechelen en was verbonden aan het Imeldaziekenhuis te Bonheiden en het psychiatrisch centrum te Duffel, waar hij tien jaar hoofdgeneesheer was. Uyttendael is ook ondervoorzitter van de Oost-Vlaamse afdeling van de Orde van Geneesheren.

Het idee om een boek te schrijven ontstond na zijn ervaringen als hoofdredacteur van het tijdschrift van de Orde. Zijn boek heet 'Arteria Vertebralis', en gaat over een wereldvreemde psychiater die van moord wordt verdacht maar zijn onschuld niet kan bewijzen. Het boek neemt enkele medische blunders onder de loep en geeft aan dat heel wat mensen officieel sterven aan een natuurlijke dood, maar eigenlijk zijn vermoord.

De Arteria Vertebralis is een slagader die langs de halswervels naar het achterste gedeelte van de hersenen loopt en dit gebied van bloed voorziet. De uitschakeling van dit bloedvat kan fataal zijn en zou een perfecte moord kunnen zijn. De auteur wil het medisch recht en de geneeskunde hiermee op de korrel nemen.

Het boek is niet autobiografisch, maar is wel gebaseerd op een 'natuurlijk overlijden' waar Uyttendaele heel zijn carrière lang twijfels over heeft gehad. Het boek is verschenen bij uitgeverij Kramat.

(Bron: Nieuwsblad.be)

Geen opmerkingen: