16 oktober 2010

Revolutionaire socialist (nieuws, 2010)

'STIEG LARSSON TRAINDE REBELLEN'

De levensloop van de Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson leest zelf als een thriller. De antifascistische journalist, die aan een hartaanval stierf net voordat zijn Millenniumtrilogie een wereldwijd succes werd, werd bedreigd door extreemrechtse groeperingen en kon uit veiligheidsoverwegingen niet trouwen met zijn partner Eva Gabrielsson.

Nu is er een ander fascinerend aspect uit zijn leven geopenbaard: hij trainde een jaar vrouwelijke guerillastrijders in Afrika. De informatie komt van John Henri Holmberg, een goede vriend van de in 2004 overleden schrijver. In een hoofdstuk van Afterword, een boek dat als extra is toegevoegd aan een luxe box met de thrillers van Larsson, beschrijft Holmberg hoe Larsson Eritrese vrouwen leerde om granaten af te vuren. De vrouwen maakten deel uit van een marxistische groepering die streefden naar onafhankelijkheid van Ethiopië, aldus Holmberg.

Holmberg geeft niet al te veel details prijs over Larssons bezigheden in Afrika die zich in 1977 zouden hebben afgespeeld. ,,Stieg verbleef een deel van dat jaar in Eritrea, waar hij contacten had met de EPLF-beweging en vrouwen leerde om te gaan met granaatwerpers. Maar hij liep daar ook een nierontsteking op, waardoor hij gedwongen was het land te verlaten.''

Graeme Atkinson, redacteur van het tijdschrift Searchlight, bevestigde deze week dat Larsson naar Afrika was gegaan om daar de bevrijdingsbeweging te helpen. ,,Stieg was een revolutionaire socialist en hij geloofde in een beter leven en gelijkheid voor iedereen'', aldus Atkinson. ,,Het feit dat er extreme armoede in Afrika was, vervulde hem met ontzetting.''

Na zijn tijd in Afrika ging Larsson samenwonen met Eva Gabrielsson in Stockholm en kreeg hij een baantje bij het postkantoor. Later ging hij werken voor het Zweedse persbureau TT. 's Nachts schreef hij aan zijn thrillers.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: