17 oktober 2010

Claims (nieuws, 2010)

TOCH VERFILMING VAN 'DE VASTGOEDFRAUDE'

Filmproducent Paul Voorthuysen heeft de filmrechten verworven van het boek 'De Vastgoedfraude' van journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel.

In 'De Vastgoedfraude' maken de twee schrijvers een reconstructie van de grootste fraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis. Hierbij werden Philips en Bouwfonds door een groot netwerk van vastgoedmannen voor honderden miljoenen gedupeerd.

Eerder zag productiehuis Eyeworks van Reinout Oerlemans af van een verfilming van het boek. De overeenkomst met uitgeverij Nieuw Amsterdam ging van tafel omdat Eyeworks als voorwaarde stelde dat alle juridische aansprakelijkheid voor de film kwam te liggen bij Nieuw Amsterdam en Het Financieele Dagblad, waar de twee schrijvers voor werkten. Dit weigerden de twee partijen.

Producent Voorthuysen is niet bang voor mogelijke claims van de fraudeverdachten. Hij had al eerder een bod gedaan op het boek. Maar Eyeworks bood toen meer geld en verwierf dus de rechten. Voorthuysen, onder meer bekend van het succesvolle drama 'Bernhard, Schavuit van Oranje', kan nog niet zeggen of hij een film of een televisieserie van 'De Vastgoedfraude' wil gaan maken. Het wordt wat hem betreft wel een 'courtroom drama'.

De VPRO heeft al interesse getoond in het project. Van het boek 'De Vastgoedfraude' zijn in een jaar tijd bijna 100.000 exemplaren verkocht. De toneelrechten van het verhaal zijn verkocht aan theatermaker George van Houts. Hij wil er samen met zijn vaste podiumpartner Tom de Ket een 'thrillerkomedie over onze Nederlandse volksaard vol bedrog, diefstal en domheid' van maken. Het boek 'De Vastgoedfraude' is ook genomineerd voor de NS Publieksprijs.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: