08 oktober 2010

Huiveringwekkende confrontatie (nieuws, 2010)

DEBUTANT WINT GOLD DAGGER

Belinda Bauer
Belinda Bauer heeft met haar eerste thriller 'Blacklands' vanavond de prestigieuze Gold Dagger Award van de Britse Crime Writers' Association gewonnen. De Ian Fleming Steel Dagger ging naar Simon Conway voor zijn thriller 'A Loyal Spy' en de John Creasey (New Blood) Dagger kwam terecht in de handen van Ryan David Jahn voor 'Acts of violence'.

'Blacklands' dat in september bij A.W. Bruna als 'Rusteloos land' verscheen, vertelt het verhaal van de twaalfjarige Steven. Hij schrijft naar de seriemoordenaar die ervan wordt verdacht zijn oom te hebben gedood in een poging om het raadsel rond diens dood op te lossen. Bij de bekendmaking van de nominaties noemde de jury Bauers thriller 'een verontrustende coming-of-age-roman, waarin een huiveringwekkende confrontatie met een kindermoordenaar' plaatsvindt.

Belinda Bauer (1962) groeide op in Engeland en Zuid-Afrika. Ze studeerde journalistiek, film en scenarioschrijven en heeft gewerkt als verslaggever en scriptschrijver. In 1993 won ze met haar script van 'The Locker Room' de Carl Foreman/Bafta Award voor jonge Britse scenaristen. Bauer woont in Wales.

'Blacklands' verwijst naar een relatief onbekend gebied in het zuidwesten van Engeland. Bauer had het manuscript naar enkele uitgeverijen gestuurd, maar die zagen er niets in. Daarna besloot ze mee te doen aan de 'Debut Dagger', de prijs van de Crime Writers' Association die wordt toegekend op basis van de eerste 3000 woorden van een niet gepubliceerd debuut. Ze kreeg een onderscheiding en kon haar boek publiceren. Daarna kwam ze op de shortlist van de échte Dagger.

Het concrete idee voor een belangrijk thema in 'Rusteloos land' ontstond toen ze ene Winnie Johnson op tv zag. Zij is de moeder van Keith Bennett. Keith is vermoord door Ian Brady en Myra Hindley. De affaire heette 'The Moors Murderers' en speelde zich in 1960 in Engeland af. De moeder werd geïnterviewd over het feit dat het lichaam van haar kind nooit was gevonden. Bauer: ,,Het trof me hoe belangrijk het nog steeds voor haar was dat het stoffelijk overschot van haar zoon gevonden wordt. Ze deed een oproep te vertellen waar hij begraven ligt.''

(Bron: website Crime Writers' Association en Misdaadromans.nl)

Geen opmerkingen: