30 oktober 2010

John Grisham - De bekentenis (2010)


Nadrukkelijke verontwaardiging


(Door Guido Huisintveld)

Het beeld dat we van John Grisham hebben – een man met het hart op de juiste plaats, die elke avond op zijn knietjes valt om te bidden – wordt met dit boek wederom bevestigd.

De eerste helft van zijn omvangrijke oeuvre bestaat uit spannende rechtbankthrillers. De tweede helft heeft minder scherpe randjes, waardoor het 'entertainment-level' een stuk lager is. De bekentenis valt niet geheel onverwacht in die tweede helft.

Negen jaar geleden werd Donté Drumm gearresteerd voor ontvoering, verkrachting en moord van een cheerleader. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf. Nu nadert het moment dat de dodelijke naald ook daadwerkelijk in zijn arm gezet gaat worden.

Als gevolg van een hersentumor heeft Travis Boyette nog een paar maanden te leven. Aan een dominee biecht hij op dat híj de dader is. Drumm is dus onschuldig. Advocaat Robbie Flak heeft nog een paar dagen om de executie te voorkomen.

Geen flitsende rechtbankscènes, bloedstollende acties of onverwachte plotwendingen. Wel veel nadrukkelijke verontwaardiging over het falende juridische systeem, de macht van de media en de onbeheersbare onwetende mensenmassa. Meer dan 400 bladzijden heeft Grisham nodig om zijn betoog te houden. Een tikkeltje langdradig.

John Grisham - De bekentenis. Vertaling: Hugo Kuipers. Uitgeverij A.W. Bruna, 416 pag.

Geen opmerkingen: