27 oktober 2010

Achter tralies (nieuws, 2010)

THRILLERS MARTINA COLE MEEST GESTOLEN

De thrillers van de Britse schrijfster Martina Cole worden het meest uitgeleend in Engelse gevangenisbibliotheken. En ook het meest gestolen, weet journalist en veroordeelde moordenaar Erwin James. ,,Haar boeken zijn zo populair, omdat ze thrillers schrijft vanuit het standpunt van de crimineel en hun verwanten.''

Volgens James, die uitgebreid zijn ervaringen achter de tralies heeft beschreven in onder andere het boek 'A Life Inside', lezen gedetineerden ook graag gevangenismemoires. ,,Mijn eigen boeken, maar ook die van onder anderen Jeffrey Archer zijn populair.'' Ook films waarin de ervaringen van gevangenen naar voren komen zijn gewild. ,,Als je in de gevangenis zit, weet iedere buitenstaander - journalisten, politici - wat je daar meemaakt. Maar gevangen lezen liever boeken van auteurs die zelf die ervaring hebben opgedaan.'' Ook true crime-boeken doen het goed, weet James. Zo zijn boeken over de gevreesde Kray-tweeling, die in de jaren vijftig en zestig in Londen huishielden, geliefd.

Erwin James is het pseudoniem voor de Guardian-journalist Erwin James Monahan. In augustus 2004 kwam hij vrij na twintig jaar van een levenslange gevangenisstraf te hebben uitgezeten. Bewezen werd geacht dat James samen met William Ross een theateragent en een jurist had omgebracht. William Ross zit nog steeds gevangen. Terwijl James in de gevangenis zat schreef hij columns voor The Guardian. Na zijn detentie is hij daarmee doorgegaan. Ook doet hij liefdadigheidswerk.

(Bron: o.a. The Guardian)

Geen opmerkingen: