19 juni 2017

Hartstochtelijk verzamelaar (nieuws, 2017)

Crimekenner Jan C. Roosendaal overledenIn Amsterdam is vorige maand thrillerexpert Jan C. Roosendaal overleden. Hij was een veelzijdig man: publicist, journalist, schrijver, dichter, musicus en hartstochtelijk verzamelaar. Roosendaal, die 95 jaar werd, was ook een crimekenner bij uitstek. Zo was hij samensteller van het boek Moorden met woorden, waarin interviews met ruim twintig Nederlandstalige thrillerauteurs zijn opgenomen.

Jan C. Roosendaal werd op 23 november 1921 geboren in Deventer, meldt een In Memoriam op de site van de Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt en moest hij dwangarbeid verrichten in Duitse werkkampen. Na omzwervingen in Letland en Rusland kwam hij berooid terug in Nederland. 

Roosendaal, een fervent schaker, overleed op 16 mei jongstleden. Hij heeft tot het eind van zijn leven in zijn huis aan de Overtoom in Amsterdam gewoond. Dat huis was een meer dan overvolle opslagplaats van boeken en tijdschriften. Roosendaal is onder andere werkzaam geweest als schaakredacteur voor Het Vrije Volk, maar ook als redacteur van de Spectrum Encyclopedie.

Hij ontpopte zich ook als d├ę Nederlandse expert van detectives en misdaadverhalen. In 1976 publiceerde hij het overzichtsboek Misdaad in Holland. In 2000 verscheen onder redactie van Roosendaal, journalist Bert Vuijsje en schrijver Chris Rippen het boek Moorden met woorden. Daarvoor schreef Roosendaal een uitermate lezenswaardig verhaal, Moord achter de duinen, waarin hij in vogelvlucht honderd jaar Nederlandstalige misdaadliteratuur behandelde, van Het succes van den rechercheur van P. Tesselhoff Jr. tot de thrillers van Felix Thijssen en Gerben Hellinga.   


Geen opmerkingen: