11 augustus 2009

Wordt verwacht 125 (nieuws, 2009)

ALS EEN STOMP IN DE MAAG

Fan van de film 'Die Hard' en liefhebber van de thrillers van Lee Child? Dan zit je volgens uitgeverij De Vliegende Hollander gebeiteld met 'Alarmfase', het debuut van Sean Black, dat in november 2009 in de boekhandel ligt. Collega Jesse Kellerman was onder de indruk van het boek, zo blijkt uit een 'blurb' in de najaarsbrochure. ,,Sean Black schrijft alsof hij je een stomp in de maag geeft'', aldus Kellerman.

De verschijningsdatum is goed uitgekozen, want de thriller speelt zich ook af in de donkere dagen aan het eind van het jaar. Het is Kerstmis in New York, maar voor Ryan Lock, ex-soldaat en lijfwacht, gaat het werk gewoon door. Zijn opdracht is een invloedrijke én gehate man te beschermen: het hoofd van Meditech, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Wanneer de zoon van een belangrijke wetenschapper wordt ontvoerd, raakt Lock verwikkeld in een weinig onschuldig kat-en-muisspel.

Achtervolgingen brengen hem van de daken in New York naar de oevers van de Hudson, waar hij de confrontatie aangaat met een gezochte terroriste. Terwijl de klok bijna het nieuwe jaar inluidt, worden alle wegen van en naar Manhattan afgesloten. Lock beseft dat de levens van miljoenen mensen in gevaar zijn.

Sean Black (1969) groeide op in Schotland, studeerde filmwetenschappen in New York en schreef scenario's voor Britse tv-series. Voor 'Alarmfase' volgde Black een cursus van 24 dagen in persoonsbeveiliging. Twee weken daarvan bracht hij door in een kampement van het Britse leger, gevolgd door een schiettraining in Tsjechië. Hij deed ook research in de zwaar beveiligde Pelican Bay Supermax-gevangenis, die 'onderdak' verleent aan Amerika's meest gewelddadige criminelen.

EEN ONGEÏDENTIFICEERD WERK

Ter promotie van 'Het laatste boek', een thriller van Zoran Zivkovic, gaat De Vliegende Hollander een samenwerking aan met Simon Lévelt, u weet wel, de winkelketen van de koffie en de thee. Waarom, dat leest u hieronder. 'Het laatste boek' verschijnt overigens in januari 2010.

Vanwege een serie mysterieuze sterfgevallen bezoekt literatuurliefhebber en politie-inspecteur Dejan Lukic de Papyrus Boekhandel. Hij ontmoet de aantrekkelijke eigenaresse, Vera Gravilovic, en ontdekt wat de slachtoffers gemeen hadden: vlak voor hun dood lazen ze allen een ongeïdentificeerd werk, het laatste boek.
Wanneer het aantal ogenschijnlijk doelloze sterfgevallen stijgt, raken de Binnenlandse Veiligheidsdienst, een apocalyptische sekte en een exotische theesalon erbij betrokken, terwijl de ontluikende relatie van Dejan en Vera bedreigd wordt door nachtmerries en naderend gevaar.

Hanteert een moordenaar de methode uit Eco's 'De naam van de roos'? In een race tegen de klok moet inspecteur Lukic het geheim van het laatste boek ontdekken en achterhalen waarom hij het gevoel heeft dat hij alles wat hem overkomt al eens heeft gelezen.

Zoran Zivkovic werd in 1948 geboren in het toenmalige Joegoslavië. Hij studeerde af op literatuurtheorie aan de Universiteit van Belgrado, waar hij nu creatief schrijven doceert. Zivkovic, die in de Servische hoofdstad Belgrado woont, heeft inmiddels achttien fictie- en vijf non-fictieboeken op zijn naam staan. Zijn werk wordt gerekend tot de Midden-Europese 'fantastika'-traditie.

Andere nieuwe titels:

Luis Miguel Rocha - 'De laatste paus' (januari 2010). Op 29 september 1978, op de 33ste dag van zijn pontificaat, wordt paus Johannes Paulus I dood aangetroffen. Overleden aan een hartstilstand, aldus het Vaticaan. Maar is dat wel zo?
Mike Carey - 'Duivelswerk' (november 2009). Felix Castor was freelance exorcist totdat hij een keer een geest te dicht naderde. Maar oude schulden sleuren hem terug in het leven dat hij heeft afgezworen. Een 'eenvoudige uitdrijving' brengt hem in problemen.

Geen opmerkingen: