21 augustus 2009

Net de hoek om (nieuws, 2009)

IAN RANKIN: 'VEEL MINDER KATERS MET MALCOLM FOX'

De nieuwste misdaadroman van Ian Rankin, die volgende maand verschijnt, heeft een alleenstaande gescheiden politieman in Edinburgh als hoofdpersoon. De man in kwestie heeft een nogal moeizame relatie met drank. Maar dit is geen schokkende wederopstanding van Rankins oude held John Rebus. Rankin heeft een nieuwe held gecreëerd die wellicht even populair wordt als zijn voorganger.

Rankin vertelde deze week dat zijn nieuwe karakter Malcolm Fox, die voor het eerst zal opduiken in 'The Complaints', meer het tegenovergestelde is van John Rebus. Fox is een man van begin veertig en werkt op een van de meest gehate afdelingen van het politiekorps, de afdeling Interne Zaken die de handel en wandel van politiemensen onder de loep neemt.

,,Ik ben ervan overtuigd dat mensen zullen zeggen dat hij te veel op Rebus lijkt, dat hij een light-versie is van Rebus en waarom ik gewoon niet met Rebus ben voortgegaan. Maar laat ik er duidelijk over zijn: Rebus is net de hoek om, hij heeft zojuist de kantine verlaten.''

In plaats van een eenkamerflat in de studentenwijk Marchmont in Edinburgh bewoont Fox een bungalow in de verre van hippe wijk Oxgangs in het zuidwesten van de Schotse hoofdstad. In tegenstelling tot Rebus heeft Fox geen ontwikkelde muzieksmaak. Fox kijkt 's avonds graag dvd's en eet regelmatig diepvrieslasagne. Hij heeft zijn hypotheek betaald en zwoer zes jaar geleden de drank af.

Rankin: ,,Fox is voorzichtiger dan Rebus, hij houdt zich aan de regels. En hij heeft een goede band met zijn familie, terwijl Rebus niets van zijn verwanten moest weten'', aldus Rankin tijdens het Edinburgh international book festival. ,,Malcolm Fox is een prima kerel. Het is beter in zijn hoofd te verkeren dan in die van Rebus. En ik heb ook veel minder last van katers.''

Lezers op wie een drukproef van 'The Complaints' is losgelaten, spreken van een heel ander soort thriller. De stad Edinburgh is veel minder 'donker'. Voor Rebus was de hele stad een plaats delict, terwijl het voor Fox een plaats is met meer licht en lucht.

Toch is ook de achtergrond van de thriller duister genoeg. Het boek speelt zich af in februari 2008, tijdens de vrije val van de financiële sector in Edinburgh. Het verhaal gaat over projectontwikkelaars en een van de stilgelegde bouwputten in de stad. De titel verwijst niet alleen naar de afdeling waar Fox werkt, maar ook naar het dagelijkse geklaag van de burgerij van Edinburgh: ,,Over de infrastructuur, het gemeentebestuur, kortom het gebruikelijke gemopper waar de Schotten zich graag aan bezondigen.''

De Schotse bestsellerauteur kondigde tijdens het boekfestival aan dat hij in het najaar een sabbatical van een jaar neemt om naar Canada en Australië af te reizen. Maar hij liet ook doorschemeren dat er meer Malcolm Fox-boeken in het verschiet liggen. ,,Ik mag hem graag en zou nog veel meer over hem te weten willen komen'', aldus Rankin. Volgens de schrijver zou ook Rebus kunnen opduiken in een Fox-boek.

'The Complaints' verschijnt op 3 september. Wanneer een Nederlandse vertaling uitkomt, is nog niet bekend.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: