22 augustus 2009

Goed gerecycled (nieuws, 2009)

DAN BROWN IS NIET VOOR DE HEB

Dan Brown mag dan een van 's werelds bestverkochte auteurs zijn, het blijkt dat lezers niet zo enthousiast zijn om zijn reli-thrillers op de plank te bewaren. De Amerikaan, die wereldwijd 81 miljoen exemplaren verkocht van zijn 'De Da Vinci Code', is tevens de schrijver van wie de meeste boeken worden weggegeven aan goededoelenorganisatie Oxfam. Brown die slechts vier boeken heeft gepubliceerd, liet collega John Grisham, met meer dan twintig boeken op zijn naam, achter zich.

Brown mag dan veel worden weggegeven, hij wordt ook vaak gekocht. Hij is de op een na best verkochte auteur in de tweedehandswinkels van Oxfam. Grisham komt op die bestsellerlijst helemaal niet voor.
,,Het lijdt geen twijfel dat als je in de Oxfam-winkels rondstruint je veel boeken van Dan Brown zult tegenkomen, aldus Oxfam-directeur David McCullough in The Guardian. ,,Maar hij staat ook hoog op onze verkooplijst. Hij wordt goed gerecycled. Het is niet alleen maar een kwestie van lezers die zeggen 'ik heb 'De Da Vinci Code' uit, nu moet ik er vanaf zien te komen'.''

De thrillers van Ian Rankin over de alcoholische inspecteur John Rebus voeren de bestsellerlijst aan. ,,Het is altijd goed voor een schrijver om te weten dat zijn boeken populair zijn'', aldus de Schotse auteur. ,,In het geval van Oxfam is het ook bemoedigend om te weten dat ieder gedoneerd en weer verkocht boek deze organisatie steunt.''

Oxfam, die meer dan 130 gespecialiseerde boekhandels en 700 'gewone' kringloopwinkels heeft, verkoopt maandelijks voor meer dan 1,7 miljoen euro aan boeken.

De top tien van de meest 'gedoneerde' auteurs aan Oxfam:

1. Dan Brown
2. John Grisham
3. Ian Rankin
4. Danielle Steel
5. Helen Fielding
6. Stephen King
7. JK Rowling
8. Catherine Cookson
9. Patricia Cornwell
10. Mills & Boon

De Oxfam-bestsellerlijst:

1. Ian Rankin
2. Dan Brown
3. Bernard Cornwell
4. Stephenie Meyer
5. Terry Pratchett
6. Khaled Hosseini
7. Helen Fielding
8. Margaret Atwood
9. James Patterson
10. Jodi Picoult

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: