01 augustus 2009

Wordt verwacht 121 (nieuws, 2009)

DE PSYCHIATER ZIET ZE VLIEGEN

Als er iets is wat de thrillers van Martine Kamphuis kenmerkt, dan zijn het wel de korte titels. Na 'Vrij', 'Ex' en 'Kift' verschijnt in oktober 2009 bij uitgeverij De Arbeiderspers haar vierde misdaadroman met de eenlettergrepige titel 'Ziek'.

Richtte Kamphuis zich in haar vorige thriller 'Kift' op het wereldje van de spannendeboekenrecensenten, in 'Ziek' neemt ze haar eigen beroepsgroep, die van de psychiaters, weer op de korrel. In het boek, waarin zij haar persoonlijke ervaringen gebruikt om een beeld te schetsen van het leven in een psychiatrische instelling, buigt ze zich over de vraag 'Wat als de psychiater zelf iets mankeert?'.
Joris is ontrouw, ontdekt zijn vrouw Rosa, die net als hij in het psychiatrisch ziekenhuis werkt. Ze verlaat hem om een nieuw leven op te bouwen, maar blijkt hem toch moeilijk los te kunnen laten.

Wat Rosa niet weet, is dat er met Joris zelf iets mis is. Een van zijn gevaarlijkste patiënten, oud-tbs'er Robbie, heeft zijn geheim ontdekt en wil munt slaan uit de chaos in het leven van zijn psychiater. Hij deinst er niet voor terug Rosa in zijn plannen te betrekken. Rosa's vroegere geliefde Theo wil ondertussen maar al te graag dat de relatie tussen de echtelieden definitief ontspoort. Hij zoekt naar wegen om de kloof tussen hen nog dieper te maken. En dan is er nog Jelle, een patiënt die zich aan het bewapenen is omdat hij denkt dat hij de wereld moet redden. Joris, Rosa, Robbie, Theo en Jelle: wie is er niet 'ziek'?

Martine Kamphuis (1963), pseudoniem van een Rotterdamse psychiater, debuteerde in 2006 met de thriller 'Vrij'. Naast thrillers schrijft zij ook kinderboeken. Vorig jaar won zij de John Flandersprijs, die wordt toegekend voor het beste 'Vlaamse Filmpje', kleine boekjes waarop schoolkinderen zich kunnen abonneren. De promotie voor 'Ziek' verloopt onder andere via een sms-campagne. Maar daar zal, zo te zien, het mobieltje op de cover van de nieuwe thriller niet meer mee worden bereikt.

Geen opmerkingen: