31 augustus 2009

En terecht (nieuws, 2009)

CHARLES DEN TEX SCHRIJFT GESCHENKBOEK 2010

Schreef Esther Verhoef voor de Maand van het Spannende Boek 2009 het geschenkboekje, voor de editie van volgend jaar heeft de Stichting CPNB opnieuw een Nederlandse auteur uitgenodigd deze taak te vervullen. De CPNB heeft hiervoor Charles den Tex benaderd, drievoudig winnaar van de Gouden Strop.

De boekenpromotor breekt met de traditie om om het jaar een Nederlandse en een buitenlandse auteur het geschenkboek te laten schrijven. In 2008 schreef Karin Slaughter het cadeautje 'Onbegrepen', de verwachting was dat volgend jaar de geschenkauteur opnieuw uit het buitenland zou komen. Eerdere Nederlandse auteurs die aan het CPNB-verzoek voldeden, waren Saskia Noort, René Appel, Tomas Ross en Rinus Ferdinandusse.

De 22ste editie van Juni - Maand van het Spannende Boek heeft als onderwerp de Scandinavische misdaadliteratuur. Juni – Maand van het Spannende Boek 2010 wordt geopend op dinsdagavond 1 juni in de Melkweg Amsterdam met The Power of Plots.

Charles den Tex (Australië, 1952) studeerde fotografie en film in Londen, doceerde Engels in Parijs, en keerde in 1980 terug naar Nederland. Den Tex won de Gouden Strop met 'Schijn van kans' (2002), 'De macht van meneer Miller' (2006) en 'CEL' (2008). Deze laatste twee boeken maken onderdeel uit van de Michael Bellicher Trilogie en worden verfilmd door regisseur Pieter Kuijpers (onder meer bekend van TBS). Zijn boeken worden uitgegeven in onder andere Italië, Frankrijk en Duitsland. De oplage van Den Tex' geschenkboekje wordt volgend jaar aan het begin van Juni - Maand van het Spannende Boek bekendgemaakt. 'Erken mij', het geschenkboekje van Esther Verhoef, verscheen in een recordoplage van 833.500 exemplaren en was binnen drie weken 'uitverkocht'.

De Scandinavische thriller is mateloos populair, aldus de CPNB. De eerste keer dat Nederland kennismaakte met misdrijven in de vaak koude, sombere setting van de Scandinavische winter, was in de boeken van het Zweedse schrijversechtpaar Sjöwall en Wahlöö dat tussen 1965 en 1975 de succesvolle Martin Beck-serie schreef. Kenmerkend was de kritiek op de toenmalige sociaaldemocratische maatschappij. De eerste internationale literaire besteller van Scandinavische bodem was in 1992 'Smilla’s gevoel voor sneeuw' van de Deen Peter Høeg. Enkele jaren later brak Henning Mankell wereldwijd door met zijn reeks over de Zweedse inspecteur Wallander. De laatste megaseller is de Milleniumtrilogie van Stieg Larsson, die in Nederland 2 weken lang de top 3 in De Bestseller 60 bezet hield. Andere populaire Scandinavische auteurs zijn Camilla Läckberg, Liza Marklund, Unni Lindell, Arnaldur Indriðason, Karin Fossum en Anne Holt.

(Bron: CPNB)

2 opmerkingen:

Unknown zei

Opsteker voor Charles! Succes gewenst.

Eric Diepvens zei

Hij heeft alvast goed kunnen oefenen met "Spijt".