05 augustus 2009

Bemiddelingspoging (nieuws, 2009)

VRIENDIN LARSSON SCHRIJFT OOK

Eva Gabrielsson, de vriendin van de in 2004 overleden Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson werkt aan een documentaire en een boek over hem en over haar eigen leven na zijn dood. Dat heeft Kurdo Baksi bekendgemaakt, aldus nrcboeken. Baksi was bij leven collega en vriend van het stel.

Larsson stierf nog voordat zijn Millennium-trilogie gepubliceerd werd aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd vijftig jaar. Van zijn boeken werden miljoenen exemplaren over de hele wereld verkocht. Morgen gaat de verfilming van het eerste deel, 'Mannen die vrouwen haten', in Nederland in première.

Het geld dat de boeken hebben opgebracht is naar Larssons broer en vader gegaan. Voor Gabrielsson, met wie de schrijver ruim dertig jaar samen was, was financieel niets geregeld. Baksi heeft tevergeefs geprobeerd te bemiddelen tussen haar en de familie.

Gabrielsson bezit nog wel een laptop waarop een deel van deel vijf van de serie (die Larsson na deel drie schreef) staat. Maar het zou niet verstandig voor haar zijn om dat materiaal nu uit te geven, meent Baksi. Afmaken kan ze het sowieso niet: ,,Niemand weet hoe deel vier afloopt. Dat zou zijn alsof je een schilderij van een andere schilder afmaakt. Dat kan niet.''

(Bron: nrcboeken)

Geen opmerkingen: