20 augustus 2009

Michael Morley - Adder (2009)

Toevalligheden en onwaarschijnlijkheden

(Door Arno Ruitenbeek)

Ook de Amerikaanse Nederlander Michael Morley is in de val gelopen. Zijn tweede thriller, Adder, valt enorm tegen. Na het veelbelovende debuut Spider worden we nu opgezadeld met tenenkrommende dialogen.

Was dat het enige, zou Adder alsnog een voldoende hebben gekregen. Maar een hausse aan eendimensionale personages en een plot dat aan elkaar hangt van toevalligheden en onwaarschijnlijkheden, gecombineerd met opvallende afwezigheid van de in Spider zo prominent aanwezige zwarte humor, maken dat Morley blijft zitten en zijn huiswerk moet (over)doen.

Jack King, net als zijn geestelijk vader ex-profiler bij de FBI en nu huisvader annex manusje-van-alles van de door zijn echtgenote bestierde Italiaanse bed & breakfast, krijgt terwijl hij kerst bij zijn schoonouders in de VS wil vieren, het verzoek van een stinkende gnoom uit Italië om een seriemoordenaar in de buurt van Napels te pakken.

Verhaallijn nummer twee bevat de wederwaardigheden van een Napolitaanse maffiafamilie (camorra).

Michael Morley - Adder. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 381 pag.

2 opmerkingen:

Remko Meddeler zei

Ik vraag me nu wel af waarom dit slechte boek toch nog twee sterren krijgt...

Pascal zei

Ik ben nu zo ongeveer halfweg en zo slecht is ie nu toch ook weer niet. Ik hou wel van de struktuur met korte hoofdstukken en 2 verhaallijnen die naast elkaar verteld worden.