15 augustus 2009

Wordt verwacht 127 (nieuws, 2009)

DE FONTEIN WERKT...

Vier debutanten en een auteur die voor het eerst in Nederland publiceert. Uitgeverij De Fontein doet het dit najaar niet voor minder en haar aanbevelingen liegen er niet om. De ene auteur is ''dé ontdekking van 2009', de ander schreef 'een harde vrouwenthriller met romantische elementen', de volgende schreef een boek ongeschikt voor lezers 'met een zwak hart', nummer vier introduceert een nieuw rechercheduo op de Wallen en de laatste schreef een thriller die 'leest als de spreekwoordelijke trein'.

THRILLER MET TUNNELVISIE

In oktober 2009 verschijnt 'Claustrofobia', het eerste boek dat van de Britse scenarioschrijver Max Kinnings in Nederland op de markt komt. Een psychologische thriller, 'voor de liefhebbers van Sebastian Fitzek en Harlan Coben', aldus de uitgever.
Tijdens het spitsuur in Londen wordt een overvolle metro gekaapt en tot stilstand gebracht in een vn de tunnels die het metrosysteem rijk is. Een groepje christelijke fundamentalisten dreigt de tunnel op te blazen, waardoor die onder water zal komen te staan, een soort massale doopplechtigheid als het ware.

De machinist van de trein, George, lijdt - ironisch genoeg voor een metrobestuurder - aan een ernstige vorm van claustrofobie en het gevoel ondergronds opgesloten te zitten drijft hem zowat tot waanzin.

De kapers hebben een satellietverbinding aangelegd, waardoor honderdduizenden kijkers verspreid over de hele wereld de gijzeling live kunnen volgen via de internationale nieuwszenders. De autoriteiten staan machteloos: met honderden gegijzelden is dit de grootste terroristische dreiging sinds 11 september.
Max Kinnings schreef eerder de boeken 'Hitman' en 'The Fixer'. Hij heeft diverse scenario's geschreven, was verantwoordelijk voor het libretto van de musical 'Hooked' en was co-auteur van de 'autobiografie' 'Bigger Than Hitler Better Than Christ' van Rik Mayall (bekend van 'The Young Ones'). Kinnings geeft les in creatief schrijven aan Brunel University.

TOEGETAKELDE POPPEN

'Voor de liefhebbers van Karen Rose en Mo Hayder' is 'De laatste schreeuw', het debuut van de Amerikaanse schrijfster Kate Brady. Het boek verschijnt in oktober 2009.
Een man komt na zeven jaar vrij uit de gevangenis. Door de getuigenis van een vrouw belandde hij achter de tralies. Nu is het tijd voor wraak.

Voor haar werk taxeert Beth Denison antieke voorwerpen en meubelen. Als ze de opdracht krijgt een set antieke porseleinen poppen te taxeren, heeft ze geen idee dat dit het begin is van een levensbedreigende ervaring.

Dan worden de gruwelijk toegetakelde lichamen gevonden van enkele jonge vrouwen. De beschadigingen op de opppen die Beth onderzoekt, vertonen griezelige overeenkomsten met de verminkingen van de slachtoffers.

Kate Brady leidt een dubbelleven: op sommige dagen is ze dirigent van een koor en geeft ze muzieklessen. Op andere dagen transformeert ze tot schrijfster van thrillers. Ze woont in de buurt van Atlanta, Georgia, en werkt aan haar tweede thriller, 'Last to die', die in juli 2010 zal verschijnen. Op haar site vertelt ze dat ze haar twee kinderen haar debuut heeft laten lezen. Had ze niet moeten doen. Haar zoon vond het fantastisch. Maar, voegde hij zijn moeder toe, ,,Je bent ook een freak...''

NAAKT AAN EEN CRUCIFIX

De koortsige spanning van Kathy Reichs en een psychopaat nog angstaanjagender dan Hannibal Lecter. Dat vinden we volgens De Fontein terug in 'De Crucifixkiller', de eersteling van psycholoog Chris Carter. Ook al vanaf oktober 2009 in de boekhandel.

Wanneer in een afgelegen blokhut in de bossen bij Los Angeles het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden, belandt rechercheur Robert Hunter in een verschrikkelijke nachtmerrie. Het slachtoffer hangt naakt aan een houten crucifix en blijkt doodgemarteld te zijn. In haar nek heeft de moordenaar een dubbel kruis gekerfd - de handtekening van een moordenaar met de bijnaam 'de Crucifixkiller'. Maar deze werd enkele jaren daarvoor door Hunter gearresteerd en vervolgens ter dood veroordeeld.

Het lijkt er op dat er een imitator actief is. Of zou de verkeerde man zijn veroordeeld en loopt de echte Crucifixkiller nog ergens vrij rond? Hunter weet dat hij tot het uiterste zal gaan om de waarheid te achterhalen, zelfs als dat betekent dat de nieuwe Crucifixkiller achter hém aan zal komen.

Maar Hunter overleeft het wel. Op zijn site heeft Carter laten weten dat hij twee dagen geleden het manuscript voor een tweede Hunter-thriller, met de werktitel 'Brutal', heeft ingeleverd, een week nadat zijn debuut officieel in de VS is verschenen.

De tegenwoordig in Londen woonachtige Carter is van Italiaanse origine en werd geboren in Brazilië. Hij studeerde psychologie en criminologie in de Verenigde Staten en bestudeerde in zijn werk als psycholoog voor het Openbaar Ministerie van Michigan jarenlang de psyches van seriemoordenaars en psychoaten met een levenslange gevangenisstraf. In de jaren negentig speelde hij gitaar in een rockband, maar hij verliet na tien jaar de muziekbusiness om zich volledig aan het schrijven te wijden.

SAMENSCHOLING IN DE STOOFSTEEG

Appie Baantjer gaf vorig jaar het rechercheduo De Cock en Vledder hun congé, maar niet getreurd (althans de Baantjer-fans hoeven dat niet te doen): er houdt weer een nieuw rechercheduo huis op en rond de Wallen: Dullen en Brons. Het duo is ontsproten aan het brein van de Amsterdamse rechercheur Gerard Mak. Zijn eerste politieroman, getiteld 'Rechercheur Brons en het lijk op de Wallen', komt in oktober 2009 uit. Met 288 pagina's is het boek wel twee keer zo dik als de doorsnee-Baantjer overigens.

Het Bureau Warmoesstraat bestaat nog in het debuut van Mak. Op een warme zomerdag begint Koen Dullen op de afdeling recherche van het roemruchte bureau. Door zijn commissaris Witteveen wordt hij die eerste dag gekoppeld aan rechercheur Brons, een gepokt en gemazeld politieman. Net wanneer het duo op onderzoek wil uitgaan in een fraudezaak, worden ze door gillende sirenes geattendeerd op een samenscholing in de Stoofsteeg. Daar is zojuist het ontzielde lichaam van een Thaise prostituee gevonden - een kolfje naar de hand van de oude rechercheur Brons. Bovendien is het een mooie gelegenheid om zijn nieuwe collega kennis te laten maken met de (on)zeden en gewoonten op de Wallen.

Gerard Mak is geen familie van de schrijver van 'Hoe God verdween uit Jorwerd'. Wel is hij al dertig jaar werkzaam als 'smeris' in de Amsterdamse binnenstad. Net als Baantjer heeft ook Mak gewerkt aan het Bureau Warmoesstraat. Mak schreef over zijn ervaringen columns in het tijdschrift Aktueel.

FIJNE BUITENWIJK

,,Thrillers zijn een apart literair genre. Er is niet één manier om een spannend boek te schrijven, maar er bestaan vele inzichten die het schrijven van een debuut minder pijnlijk kunnen maken.'' Dat zegt de Amerikaanse Hallie Ephron, thrillerrecensente van de Boston Globe en auteur van het zelfhulpboek 'Writing and Selling Your Novel: How to Knock 'Em Dead with Style'. Een boek dat laaiend enthousiaste recensies kreeg en werd genomineerd voor Edgar en Anthony Awards.

Of Ephron de lezers zal doen omvallen van bewondering met haar thrillerdebuut 'Duistere leugens', kan vanaf september 2009 worden gepeild. Ephron zegt over haar boek: ,,Ik probeer een veilige, fijne buitenwijk zo huiveringwekkend mogelijk te maken.''

Ivy en David zijn het perfecte koppel: jong, knap en al samen sinds de middelbare school. Niets lijkt hun geluk te kunnen overschaduwen, want ze zijn bijna klaar met de renovatie vanhun mooie Victoriaanse landhuis en Ivy is hoogzwanger, na jaren van mislukte pogingen.

In afwachting van de geboorte hebben ze het hele huis nog een keer goed opgeruimd. Alle spullen die ze kwijt willen, bieden ze op een middag te koop aan in hun tuin. Dan komt Melinda langs. Ivy en David kennen haar van school, maar ze hebben haar in geen jaren gezien. Melinda was altijd een buitenbeentje, maar ze heeft een gedaanteverwisseling ondergaan: ze is mooi, net als Ivy hoogzwanger en ze insinueert dat zij en David vroeger veel met elkaar omgingen.

Als David aanbiedt om haar het nieuwe huis te laten zien, is Ivy blij dat ze even van haar verlost is. Maar Melinda komt nooit meer naar buiten en dat is het begin van Ivy's nachtmerrie van bedrog en verraad.

Hallie Ephron groeide op in Los Angeles. Haar ouders waren beiden scenarioschrijvers. Deze schrijversgenen gaven haar de moed om eindelijk in haar eentje fictie te gaan schrijven, aldus Ephron. Onder het pseudoniem G.H. Ephron schreef zij namelijk al eerder misdaadromans, maar wel samen met neuropsycholoog Donald Davidoff.

Andere nieuwe titels:

Richard Dübell - 'De wachters van de Duivelsbijbel' (oktober 2009). Vervolg op 'De Duivelsbijbel'. Praag, 1612. Na de dood van keizer Rudolph II dringen plunderaars de Burcht binnen en stelen de Codex Gigas, ook wel bekend als de Duivelsbijbel. Niet veel later gebeuren er onheilspellende dingen in de naam van Satan.
Peter James - 'Ten dode opgeschreven' (oktober 2009). Wanneer het lijk van een tiener uit de branding voor de kust van Sussex wordt gedregd, blijken er enkele organen uit het lichaam te zijn verdwenen. Klusje voor inspecteur Roy Grace.
Sophie Hannah - 'Moederziel' (september 2009). De getrouwde Sally gaat op vakantie vreemd met Mark Bretherick. Als ze thuis op de bank met haar man tv zit te kijken, hoort ze dat Brethericks vrouw en dochter dood zijn. Van de auteur van 'Kleine meid'.

Geen opmerkingen: