06 augustus 2009

Wordt verwacht 124 (nieuws, 2009)

HET GEHEIM VAN LARS KEPLER

In Zweden is het al een populair gezelschapsspel geworden: raden wie Lars Kepler is. Hij (of zij) wordt het nieuwe Scandinavische thrillerfenomeen genoemd na Henning Mankell en Stieg Larsson. Maar de ware identiteit van de auteur blijft een tot op heden goed bewaard geheim.

In een e-mail interview met de Zweedse krant Aftonbladet gaf de auteur maar enkele aanwijzingen prijs. Hij/zij beweerde veel te weten over strafrechtelijke onderzoeken, forensisch onderzoek, verhoortechnieken en kleine wapens. De auteur woont in Stockholm en heeft kinderen. Aftonbladet plaatste een foto van de schrijver in de krant, maar die verschafte ook weinig duidelijkheid.

Zijn debuut 'Hypnotisören' is in ieder geval in Zweden een groot succes. En dat is maar goed ook, want uitgeverij Albert Bonniers förlag betaalde Kepler een voorschot van meer dan negen miljoen kronen (ruim achthonderdduizend euro). De rechten van het boek zijn al verkocht aan 26 buitenlandse uitgevers, waaronder het Nederlandse Cargo dat het boek in januari 2010 onder de titel 'Hypnose' met een 'oog'-cover à la de Millennium-trilogie op de markt brengt.

Het verhaal: Tien jaar geleden heeft Erik Maria Bark gezworen nooit meer iemand onder hypnose te brengen. Maar als inspecteur Joona Linna hem vraagt haar te assisteren bij een moordzaak waarbij de levens van een jongen en zijn zus op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze. Hij doet wat hij heeft afgezworen en brengt de patiënt onder hypnose.

Al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. Erik wordt getroffen door een serie gewelddadige en onverklaarbare gebeurtenissen. Op kerstavond is er een ijselijke ontknoping.

DAAR OP DE DIJK

En dan is er nog 'een nieuw thrillertalent', maar dan van eigen bodem. Anita Terpstra is haar naam. Ze debuteert in november 2009 met 'Nachtvlucht'. Haar uitgeverij vat de literaire thriller als volgt samen: 'Een tragisch familiedrama in een klein Fries dorp mondt uit in een bloedstollend kat-en-muisspel'.

Liv is na een ongelukkige liefde teruggekeerd uit Kenia en heeft voorlopig onderdak gevonden bij haar ouders op een Friese boerderij. Daar op de dijk hoopt ze tot rust te komen en haar leven weer richting te geven.

Dan voltrekt zich een familiedrama. Livs broer Ron, een politieagent die in scheiding ligt, en zijn gezin worden dood in huis aangetroffen. Heeft haar broer de controle over zichzelf verloren of zijn er andere machten in het spel? Tegen de zin van haar familie gaat Liv in het dorp op onderzoek uit. Langzaam begint ze meer informatie te krijgen over de laatste zaak waar Ron mee bezig was. Waarom bewaarde haar broer een krantenartikel over een oude moordzaak in zijn agenda?

Anita Terpstra (1974) studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis, waarna ze als freelance journalist en redacteur bij diverse bladen werkte. Voor haar verhalen ontving ze onder andere een derde prijs in de Trouw-verhalenwedstrijd. Haar werk werd ook gepubliceerd in AvantGarde en Lava.

Andere nieuwe titels:

James Patterson - 'Ik, Alex Cross' (november 2009). Alex Cross wordt op zijn verjaardag opgeroepen voor een moordzaak. Dat gebeurt vaker, maar dit keer raakt de moord hem ook persoonlijk. Het verminkte lichaam van zijn nichtje is gevonden.
Robert Harris - 'Lustrum' (november 2009). Politieke thriller tegen het decor van het oude Rome.
Jo Nesbo - 'Headhunters' (januari 2010). Headhunter Roger Brown leidt een luxeleven, dat hij zich eigenlijk niet kan veroorloven. Maar hij denkt dat de ontmoeting met Clas Greve een einde aan zijn financiële sores zal maken. En dan blijkt dat hij een pact met de duivel heeft gesloten.
James Patterson & Liza Marklund - 'Partnerruil' (januari 2010). Zie hier.

Geen opmerkingen: