26 augustus 2009

Van vele markten thuis (nieuws, 2009)

THRILLER- EN SF-AUTEUR JOHN VERMEULEN OVERLEDEN

De Vlaamse schrijver John Vermeulen is afgelopen weekend op 68-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn uitgeverij Kramat meegedeeld. Vermeulen was auteur van vooral thrillers en sf-romans, maar hij schreef ook kinderboeken, filmscenario's, toneelstukken, fantasyromans en historische romans. Daarnaast produceerde hij onder pseudoniem ook enkele erotische romans. Vertalingen van zijn boeken verschenen in het Duits, Spaans, Hongaars, Frans, Japans en Engels.
John Vermeulen werd op 13 mei 1941 in Antwerpen geboren. Hij debuteerde op vijftienjarige leeftijd met een sciencefictionroman voor de jeugd, die werd uitgebracht onder de titel 'De vervloekte Planeet'. Na zijn studie elektronica werkte Vermeulen enkele jaren als technicus op zeeschepen en kreeg vervolgens een baantje als pr-man bij Coca-Cola.

Als fervent zeiler begon hij al vroeg stukjes te schrijven over watersport en zo kwam hij terecht in de watersportjournalistiek. Op een gegeven moment ruilde hij zijn vaste baan definitief voor die van fulltime broodschrijver. Uiteindelijk werd hij respectievelijk hoofd- en eindredacteur van twee Belgische watersportmagazines en medewerker van de Nederlandse Waterkampioen. Watersport speelt dan ook een belangrijke rol in zijn boeken.

Tussen de bedrijven door was John Vermeulen romans blijven schrijven. Aanvankelijk ging het uitsluitend om sciencefiction (ook veel voor de jeugd), maar later schakelde hij naadloos over op het lucratievere thrillergenre. Hij debuteerde als thrillerauteur met '1000 meter van Armageddon' (1981). Zijn recentste misdaadroman, 'De gele dood' (2001) is gebaseerd op het verhaal van zijn thrillerdebuut. Naar aanleiding van zijn boek '77° Kelvin' werd hij 'Ludlum-in-de-Benelux' genoemd. Uitgeverij Bruna publiceerde in enkele jaren tijd een half dozijn boeken van hem rond hetzelfde hoofdpersonage, Ansen Wagner, een soort feministische James Bond-figuur.

Toen zijn vriend en uitgever Joost Bloemsma Bruna verliet om een andere uitgeverij te gaan leiden, verhuisde John Vermeulen mee. Ansen Wagner werd op een zijspoor gezet en er volgden enkele 'serieuzere' thrillers, waarvan 'Solo Race' in 1988 bekroond werd met de Prijs van de Grote Jury. Van de daaropvolgende ecothriller 'Hellepoel' waren de filmrechten al verkocht nog voor het boek verschenen was. Verder schreef Vermeulen de thrillers 'Beau crime' (1998) en 'Gif' (1999). In 2000 won hij de literaire Ambrozijnprijs van de stad Ieper voor een kort misdaadverhaal: 'Terminaal'.

John Vermeulen heeft ook meer dan tien blijspelen en een monoloog geschreven. Bij Bruna publiceerde John Vermeulen onder het vrouwelijk pseudoniem Tessy Bénigne ook een paar succesvolle erotische romans. Daarbij speelde zijn toenmalige vriendin naar buiten toe de rol van de schrijfster. Als een soort Vlaams antwoord op Xaviera Hollander deed zij zich voor als een ex-hoertje die haar memoires geschreven had.

(Bron: Crime.nl)

Geen opmerkingen: