21 juli 2009

Wordt verwacht 119 (nieuws, 2009)

BEENDEREN OP ZOLDER

Uitgeverij De Boekerij brengt de komende maanden de eerstelingen van auteurs uit onverwachte hoek op de markt. Het eerste debuut is van een Ghanees-Britse documentairemaker, de tweede komt van een duo Deense kinderboekenschrijvers.

'Bloedzusters', het eerste boek van Yaba Badoe (54), is volgens de uitgever gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ook is een tragische gebeurtenis uit het leven van deze Ghanees-Britse journalist in het boek (verschijning: oktober 2009) verwerkt.

De elfjarige Ajuba wordt door haar Ghanee vader op een kostschool in Engeland gedropt als duidelijk is dat haar geestelijk zieke moeder niet meer voor haar kan zorgen. Al snel raakt Ajuba bevriend met een andere nieuwkomer, de Amerikaanse Polly Venus, en haar chaotische, warme familie.

Op een dag vinden de meisjes bij Polly thuis beenderen op zolder die van een lang geleden overleden baby blijken te zijn. Geïnspireerd door een tijdschrift over waargebeurde moorden gaan ze zelf op onderzoek uit. De speurtocht leidt tot een aantal tragische gebeurtenissen die de levens van beide meisjes voorgoed zullen veranderen.

Documentairemaker en journalist Yaba Badoe doceert momenteel aan de universiteit van Ghana en is daar de film 'The Witches of Gambaga' aan het afronden. Badoe gaf ook les in Spanje en op Jamaica. Ze was werkzaam als ambtenaar in Ghana voordat ze bij de BBC in dienst trad. Ze publiceerde eerder korte verhalen in onder andere 'Critical Quarterly' en 'African Love Stories'. Jaarlijks woont Badoe zes maanden in Londen, waar ze werkt aan filmprojecten.

NAAKT JONGETJE OP STATION

Jeugdboekenauteurs die thrillers voor volwassenen gaan schrijven, het is vaker gebeurd. Kijk maar naar onder anderen Simone van der Vlugt, Lieneke Dijkzeul, Joost Heyink, Jan Terlouw. Lene Kaaberbol en Agnete Friis zijn gerenommeerde jeugdromanschrijvers in Denemarken. 'De jongen in de koffer', dat in januari 2010 op de planken moet liggen, is het eerste boek dat ze samen schrijven.

Hoofdpersoon in het boek is Nina Borg. Als verpleegkundige bij het Rode Kruis heeft zij al meer dan genoeg ellende gezien. Zelfs in Kopenhagen, waar ze woont, is er een grote groep mensen voor wie een dak boven het hoofd, een ziektekostenverzekering en je gewoonweg veilig voelen, ongehoorde luxe is. In hun wereld is het normaal dat er kinderen verdwijnen, niemand stelt vragen.

Niemand, behalve Nina. Als ze op een dag door een vriendin wordt gevraagd om een koffer op te halen op het station, blijkt daar een naakt jongetje van een jaar of drie te zitten dat amper nog leeft. Nina besluit om het kind te helpen. Maar ze weet dan nog niet wat voor onfrisse personen ze hiermee in haar leven haalt.

Met hun thrillerdebuut wonnen Kaaberbol en Friis meteen de Harald Morgensen Award 2008 voor de beste Deense thriller van het jaar. Ook werden ze genomineerd voor de Glazen Sleutel voor beste Scandinavische misdaadroman. Hun Zweedse collega Johan Theorin zag zijn boek 'Nachtstorm' met deze prijs bekroond.

Andere nieuwe titels:

Kathy Reichs - '206 botten' (oktober 2009). Forensisch antropoloog Temperance Brennan wordt wakker en ontdekt dat ze in een heel kleine, heel donkere, heel koude ruimte ligt. Haar handen en voeten zijn vastgebonden.
Alicia Giménez Bartlett - 'Harteloos' (oktober 2009). Als in een park het lichaam van een dakloze wordt gevonden en een getuige beweert dat skinheads de man in elkaar hebben geslagen, lijkt er geen diepgaand politieonderzoek nodig te zijn. Maar inspecteur Petra Delicado gelooft niet in de skinheadtheorie.
Allan Folsom - 'Dag van ontmaskering' (november 2009). Oliemaatschappij Striker wil met de hulp van de CIA en de militaire organisatie Hadrian de regering van Equatoriaal Guinea omverwerpen om zo het olieveld dat voor de kust ligt in handen te krijgen.
Philip Kerr - 'Als de doden niet herrijzen' (november 2009). Berlijn 1934. De nazi's zijn anderhalf jaar aan de macht en de stad bereidt zich voor op de Olympische Spelen van '36. Privédetective Bernie Gunther raakt na de ontdekking van twee lijken, dat van een zakenman en een Joodse boksers, betrokken bij de activiteiten van twee gasten van hotel Adlon.

Geen opmerkingen: