23 juli 2009

Vaak opgehaald (nieuws, 2009)

KRABBÉ, VAN DER VLUGT EN NOORT GELIEFD ONDER SCHOLIEREN

De thriller 'Het gouden ei' van Tim Krabbé uit 1984 is heel populair onder scholieren, die moeten lezen voor hun boekenlijst. Boekverslagen van Krabbé's thriller zijn in de afgelopen jaren bijna 2,5 miljoen keer gedownload. Bij de nieuwste boeken staat 'Echte mannen eten geen kaas' uit 2008 van Maria Mosterd bovenaan, een autobiografie over de praktijken van een loverboy.

Dat meldt de website scholieren.com, waar jongeren boekverslagen en uittreksels kunnen downloaden. In het afgelopen schooljaar bezochten ruim vijftien miljoen scholieren de site. Na Krabbé werd Harry Mulisch het meest 'aangeklikt'. 'Twee vrouwen' uit 1975 staat op plaats twee en 'De aanslag' (1982) op drie.

Boeken die recent zijn verfilmd, komen vaak op de boekenlijsten terecht. Zo was 'Oorlogswinter' van Jan Terlouw flink weggezakt, maar het boek heeft afgelopen schooljaar een comeback gemaakt. Ook 'Radeloos' van Carry Slee en 'Zomerhitte' van Jan Wolkers staan hoog op de lijst. Overigens is 'Het gouden ei' al langer geleden verfilmd, net als 'De oesters van Nam Kee' van Kees van Beijnum en 'Phileine zegt sorry' (Ronald Giphart), waar ook vaak verslagen van worden gedownload.

Het oudste moderne boek dat scholieren nog steeds lezen, is 'Het bittere kruid' van Marga Minco uit 1957, dat op de tiende plaats in de downloadlijst staat. Onder de echt oude boeken scoren Multatuli 'Max Havelaar'), 'Van den Vos Reinaerde' en 'Karel ende Elegast' nog steeds goed, blijkt op scholieren.com.

Carry Slee en thrillerschrijfsters Saskia Noort en Simone van der Vlugt doen het ook goed onder scholieren. Ze staan met meer dan één titel in de lijst. Van der Vlugt staat overigens drie keer genoteerd, met twee thrillers en één jeugdroman. Connie Palmen, die Noort nog tijdens het Boekenbal toevoegde zich weg te scheren uit de literatuur, daarentegen is helemaal niet populair: ze is niet bij de eerste honderd boektitels terug te vinden.

Geen opmerkingen: