09 juli 2009

Letten op uiterlijk (nieuws, 2009)

HET LIEFST IN BED MET SASKIA NOORT

Nederlanders lezen het liefst een spannend boek van Saskia Noort, en dat doen ze vooral ’s avonds, in bed of op de bank. Dat blijkt uit een onderzoek van verkoopsite Marktplaats.nl. De advertentiereus ondervroeg 848 bezoekers naar hun leesgewoonten en favoriete boeken. En ook nu blijkt: Voor ruim de helft van de respondenten is de zomervakantie hét moment om een spannend boek uit de kast te trekken.

Naast Saskia Noort stillen ook Stephen King en Nicci French de Nederlandse honger naar spanning. Toch zijn Nederlandse schrijvers favoriet: 43 procent van de respondenten geeft aan overwegend auteurs van eigen bodem te lezen. De keuze voor een boek wordt niet alleen op basis van de schrijver gemaakt, maar vooral door het lezen van een samenvatting van het boek, zegt bijna 40 procent van de Marktplaatsgebruikers. Eén op de tien respondenten vindt het uiterlijk van het boek belangrijk en baseert zijn keuze op de omslag.

Drie op de vier respondenten kopen wel eens een tweedehands boek. Ruim twee derde is het eens met de stelling 'Ik vind nieuwe boeken te duur; ik koop ze liever tweedehands of in de uitverkoop'. Boeken verkopen is minder in trek. Ruim 60 procent zet een gelezen boek in de boekenkast. Mensen die hun boeken wel verkopen, doen dit voornamelijk via online handelssites, gevolgd door de rommelmarkt.

Volgens Francine van Dierendonck, Marketing Directeur van de advertentiesite, staan er vandaag 568.559 boeken te koop in de rubriek Boeken. Het aanbod in de rubriek Thrillers op Marktplaats.nl is bijna 30 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De gehele rubriek Boeken groeide met bijna 20 procent.

Geen opmerkingen: