08 juli 2009

Wordt verwacht 116 (nieuws, 2009)

OVER KNIPPERLICHTEN EN FOUTE REGERINGSLEIDERS

Hun eerste coproductie leverde meteen een nominatie voor de Gouden Strop 2008 op, dus Thomas Hoeps en Jac. Toes zouden wel gek zijn als ze die samenwerking niet zouden voortzetten. In november 2009 verschijnt bij uitgeverij De Geus dan ook de tweede thriller van het Duits-Nederlandse schrijversduo, 'Het leugenarchief' getiteld.

Net als in hun eersteling 'Kunst zonder genade' figureert ook in hun nieuwe boek het opmerkelijke Duits-Nederlandse tandem Robert Patati en Micky Spijker. Patati is een eigenzinnige kunstrestaurateur uit Krefeld en Spijker is een uit Arnhem afkomstige psychologe en politievrouw.

Wanneer Wolfgang, een collega van Robert, in Amsterdam het beeldarchief van het bedrijf Duneko restaureert, komt hij bij een aanslag om het leven. Alles wijst erop dat niet hij maar de hoogste baas van Duneko het doelwit was. Maar wie heeft het op hem gemunt?

Micky en Robert duiken in het verleden en heden van Duneko en stuiten op contacten met foute regeringsleiders en lucratieve handel in biobrandstoffen. Ook blijken Wolfgangs activiteiten voor Duneko een schimmig tintje te hebben. De Geus noemt 'Het leugenarchief' een thriller over de verraderlijke werking van het geheugen, over een knipperlichtrelatie en Afrika als moderne kolonie van de westerse wereld'.

Van Jac. Toes (1950) verschenen bij De Geus onder meer 'De afrekening', de met een Gouden Strop bekroonde hardloopthriller 'Fotofinish' en 'Blind zicht'. Toes' zestien jaar jongere Duitse partner in crime Hoeps studeerde Germanistik en promoveerde op 'Terrorisme in de Duitse literatuur'. Sinds 1990 publiceerde hij zes boeken, waaronder de roman 'Pfeifer bricht aus'.

GROEPSDYNAMIEK

Eveneens in november 2009 ligt 'Ren voor je leven' in de winkel, de tweede thriller van de Zweedse Helena von Zweigbergk, waarin gevangenisdominee Ingrid Carlberg de hoofdrol speelt. In deze misdaadroman belicht Von Zweigbergk volgens de uitgever de groepsdynamiek tussen gijzelnemers en gijzelaar.

Het verhaal: drie zware criminelen ontsnappen uit de gevangenis en nemen dominee Carlberg mee als gijzelaar. Een grote politiemacht zet direct de achtervolging in op de vluchtauto. In verlammende onzekerheid wacht thuis Carlbergs echtgenoot Anders met hun baby Kerstin.

Er ontwikkelt zich een gijzelingsdrama met onverwachte wendingen. De sfeer tussen de voortvluchtigen en hun handlangers wordt steeds grimmiger. Met het uur neemt de spanning toe. Als de desastreuze afloop zich steeds duidelijker aftekent, is het onmogelijk nog te voorspellen wie dit drama uiteindelijk zal overleven.

Helena von Zweigbergk (1959) is journaliste en schrijfster. Ze werkte mee aan verschillende tv-programma's. Ze schrijft columns voor het dagblad Metro. 'In het verborgene', haar eerste Carlberg-thriller, verscheen in 2004.

Andere nieuwe titels:

Tom Egeland - 'De hoeders van het verbond' (oktober 2009). Vervolg op Het einde van de cirkel. Een priester laat een oud manuscript zien aan een archeoloog en wordt vervolgens vermoord. De archeoloog gaat op onderzoek uit.
Jean-Christophe Grangé - 'Godenstemmen' (november 2009). De koordirigent van de Armeense kerk in Parijs wordt vermoord gevonden. Het slachtoffer had een zwak voor jonge mannen en een zeer duister verleden in het Chili van Pinochet.
Boris Akoenin - 'De rode haan' (december 2009). Tijdens een bootreis van Moskou naar Volgograd, wordt de leider van een groep tot het jodendom bekeerde christenen omgebracht. Een zaakje voor het speurende duo bisschop Mitrofani en zuster Pelagia.
Henning Mankell - titel nog niet bekend (februari 2010). Precies tien jaar na het laatste boek met Kurt Wallander voert Henning Mankell zijn inspecteur weer ten tonele.
Aifric Campbell - 'De logica van het moorden' (oktober 2009). Psychoanalyticus publiceert onder pseudoniem succesvolle romans. Het materiaal voor zijn boeken ontleent hij aan de casussen van zijn patiënten die hij net zolang manipuleert tot ze als literair personage geschikt zijn. Maar dan gaat het een keer goed mis.
Simone Lenaerts - 'Spinnenverdriet' (oktober 2009). Nelly minachtte zichzelf om haar hoekige figuur en trouwde de eerste de beste die haar aandacht gaf. Maar hij voelde toch meer voor zijn treintjes dan voor zijn vrouw en kinderen en haalde het bloed onder hun nagels vandaan. In Nelly's hoofd groeit de opwelling om haar man uit de weg te ruimen uit tot een concreet plan.

Geen opmerkingen: