31 juli 2009

Een boekje open (nieuws, 2009)

TON THEUNIS VERBREEKT STILZWIJGEN

Voor wie het niet wist: misdaadauteur Ton Theunis (1959) werkte van 1994 tot 2000 als griffier bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Hij was betrokken bij een aantal spraakmakende onderzoeken die de kranten zouden halen. Zo was Theunis aanwzig bij arrestaties, huiszoekingen en voorgeleidingen van verdachten. Duizenden afgeluisterde telefoongesprekken passeerden zijn bureau.

Theunis' werkterrein was Amsterdam, het centrum van de Nederlandse onderwereld. Maar in het kielzog van de rechter-commissaris vloog hij regelmatig de wereld over om getuigen te horen, zelfs naar strafkampen in Siberië.

Voordat hij griffier werd, was Theunis werkzaam als gevangenbewaarder in de Bijlmerbajes en medewerker van Bureau Slachtofferhulp. In 1992 en 1994 verschenen van zijn hand de non-fictieboeken 'De toren' en 'De pion', over corruptie in het gevangeniswezen. In oktober 2009 publiceert hij opnieuw een true crimeboek: 'De griffier'. De ondertitel van deze uitgave van Mouria luidt: 'Opzienbarende verhalen uit de praktijk'. Volgens de uitgeverij doet Theunis, 'na negen jaar zwijgen', een 'opzienbarend boekje open over de achterkamertjes van ons Nederlandse rechtssysteem'. In het boek behandelt hij onderwerpen als vrouwenhandel en miljoenenfraude.

Geen opmerkingen: