17 juli 2009

Lange neus (nieuws, 2009)

FRED VARGAS GEEFT SCANDINAVIËRS HET NAKIJKEN

Misdaadliteratuur uit Scandinavië mag dan de toon aangeven in de bestsellerlijsten, de Franse thrillerschrijfster Fred Vargas gaf haar noordelijke collega's deze week toch mooi een gevoelige tik. Ze kaapte voor hun neus de International Dagger Award van de Crime Writers' Association (CWA) weg.

Vargas, die de prijs ook al won in 2006 en 2007, mocht ditmaal de duizend Britse ponden (zo'n 1070 euro) in ontvangst nemen voor het eerste deel in haar serie rond politieman Jean-Baptiste Adamsberg, 'L'homme aux cercles bleus' (in het Nederlands verschenen als 'De man van de blauwe cirkels'). De andere genomineerde boeken kwamen van de Zweden Stieg Larsson ('De vrouw die met vuur speelde'), Karin Alvtegen ('Schaduw') en Johan Theorin ('Schemeruur'), de Noor Jo Nesbo ('De verlosser') en de IJslander Arnaldur Indridason ('Winternacht').

Fred Vargas is het pseudoniem van archeologe Frédérique Audoin-Rouzeau. Haar vertaler, Sîan Reynolds, won overigens vijfhonderd Britse ponden.

Vargas' winnende roman volgt de onorthodoxe politieman Jean-Baptiste Adamsberg die onderzoek doet naar blauw gekrijte cirkels op Parijse stoepen, waarbinnen vreemde objecten liggen: een duivenpoot of een poppenhoofd. Adamsberg wordt er onrustig van, maar de media doen er spottend over. Totdat het lichaam van een gruwelijk toegetakelde vrouw wordt gevonden. Omcirkeld.

De CWA veroorzaakte in 2005 wat commotie toen ze besloot niet-Engelstalige auteurs uit te sluiten van deelname aan de Golden Dagger Award, die 3000 pond (3200 euro) bedraagt. Dat gebeurde nadat vertaalde thrillers in de voorgaande acht jaar drie keer met de prijs werden bekroond. De organisatie accepteerde voor de prijs alleen boeken die origineel in het Engels waren geschreven, de International Dagger Award was voor 'buitenlands' werk.

Schrijver Colin Cotterill won deze week de CWA Dagger in the Library (1500 pond) voor zijn oeuvre. Eerdere winnaars van de Library Dagger waren Stuart McBride, Craig Russell en Alexander McCall Smith. De Debut Dagger (500 pond) ging naar de Canadese schrijfster Catherine O'Keefe voor haar eersteling 'The Pathologist'.

(Bron: The Guardian, CWA)

Geen opmerkingen: