26 juli 2009

Geheugenverlies (nieuws, 2009)

SCHRIJVER DOOD, GEEN NOOD (VOOR DE UITGEVER)

Na het heengaan publiceren, we kijken er niet meer van op. Acht jaar na de dood van de Amerikaanse bestsellerauteur verschijnen er nog steeds thrillers onder de naam Ludlum. De Zweed Stieg Larsson kreeg met zijn 'Millennium'-trilogie pas succes na zijn fatale hartaanval in 2004 en wellicht kunnen we nog een vierde thriller van zijn hand (en mogelijk van de hand van iemand anders) verwachten.

De Amerikaanse thrillerschrijver Donald E. Westlake stierf op Oudejaarsavond 2008 op 75-jarige leeftijd tijdens zijn vakantie in Mexico. Bij leven en welzijn schreef hij meer dan honderd romans en non-fictieboeken. In april 2010 verschijnt nóg een roman onder zijn naam, getiteld 'Memory', zo heeft thrilleruitgever Hard Case Crime bekendgemaakt. Westlake was befaamd om zijn ingenieuze plots en levendige dialogen (hij schreef dus geen 'literaire thrillers'...).

Westlakes thriller vertelt het verhaal van een man genaamd Paul Cole, die lijdt aan geheugenverlies opgelopen na een vechtpartij. Cole liep stevige klappen op nadat hij in bed was betrapt met een getrouwde vrouw. Terwijl Cole er wanhopig probeert achter te komen wie hij eigenlijk is, loopt hij nog meer (tegen)slagen op.

Westlake schreef onder een dozijn pseudoniemen. Populair zijn de gewelddadige thrillers rond de crimineel Parker die hij onder de naam Richard Stark schreef. Drie boeken uit deze serie, 'The Hunter', 'The Man with the Getaway Face' en 'The Outfit' werden vorig jaar opnieuw uitgebracht door de University of Chicago Press. In mei van dit jaar verschenen 'The Jugger', 'The Mourner' en 'The Score', terwijl volgende maand 'The Handle', 'Rare Coin Score' en 'The Seventh' een re-issue beleven.

(Bron: examiner.com)

Geen opmerkingen: