14 juli 2009

Wordt verwacht 118 (nieuws, 2009)

EN ALWEER EEN WERELDPRIMEUR VAN NICCI FRENCH

,,Wij voelen ons in Nederland altijd zeer welkom. (...) Wat is het elke keer een feest om onze enthousiaste lezers te ontmoeten.'' Dat schrijven Nicci Gerrard en haar echtgenoot Sean French, oftewel het Britse auteursduo Nicci French, in de najaarsbrochure van uitgeverij Anthos. Het stel hoefde 'er dan ook niet lang over na te denken om Nederland weer de wereldprimeur van ons nieuwe boek te geven'. En met zo'n vroege vertaling voorkom je ook grotendeels dat de Nederlandse lezers hun toevlucht nemen tot de Engelstalige versie.

Die nieuwe thriller, waarvan de titel nog niet bekend is, verschijnt in november 2009. Maar het bestsellerstel heeft al beloofd op het boekenevenement Manuscripta in september een tipje van de sluier te zullen oplichten en met hun Nederlandse fans bij te praten. Ons land is een goede afzetmarkt voor hun thrillers: er zijn inmiddels meer dan vijf miljoen exemplaren van verkocht.

In het boek staat de vraag 'Hoe ver ga jij om jezelf te beschermen?' centraal. Een vrouw staat in haar appartement, ze kijkt om zich heen en de lezer kijkt mee door haar ogen. De lezer zit meubels die zijn omvergegooid, spullen die zijn kapotgesmeten en dan draait het perspectief naar de grond. Het oog valt op het levenloze lichaam van een man.

De vrouw reageert helemaal niet zoals je zou verwachten: ze brengt orde in de chaos, haalt een paar van haar eigendommen weg uit het appartement en verwijdert de vingerafdrukken. Dan pakt ze de telefoon, toetst een nummer in en vraagt iemand om hulp bij het verbergen van het lichaam. Wat is aan dit tafereel voorafgegaan?
(Foto: Merlijn Doomernik)

BACKPACKERS

Van haar eerste twee thrillers 'Mijn laatste bekentenis' en 'Kleine meisjes' verkocht Helen FitzGerald in totaal meer dan 25.000 exemplaren. In januari 2010 verschijnt haar derde thriller 'De duivelskamer', door The Independent omschreven als 'angstaanjagende en stijlvolle urban noir'. 'De duivelskamer' is geen leesvoer voor watjes, aldus de uitgeverij. Het boek speelt zich af in een duistere stadsomgeving.

De brochure van de uitgeverij laat wat summiere informatie los over de thriller. Bronny is een onschuldige Australische tiener die een beschermde jeugd heeft gehad, nooit drugs heeft gebruikt, nog nooit met iemand naar bed is geweest en nog nooit iemand heeft vermoord. Als ze in Londen verzeild raakt, is ze binnen zes weken vertrouwd met deze drie zaken.
Een groepje losbandige backpackers kraakt een chique Londens pand. Ze realiseren zich alleen niet dat er nog iemand in het huis aanwezig is...

Helen FitzGerald werd geboren in Australië in een gezin met dertien kinderen. Ze verhuisde naar Glasgow om een beetje aandacht te krijgen. En dat lukte, schrijft ze op haar website. Haar familie ziet haar zo zelden, dat ze veel van haar houden. FitzGerald werkte tien jaar als reclasseringsambtenaar voor ze voor televisie, toneel en film begon te schrijven.

Andere nieuwe titels:

Joost Heyink - 'Het experiment' (januari 2010). Reisconsulente Hella heeft een latrelatie met ene Berry, die in zijn vrije tijd trainingen volgt bij de Sygma Foundation. Maar de organisatie blijkt niet zo zweverig en onschuldig als Hella denkt.
Mark Mills - 'Verloren eiland' (november 2009). Zomer 1942. Op Malta woedt de oorlog in alle hevigheid. De Britse inlichtingenofficier Max Chadwick moet het moreel van de inwoners van Malta zien hoog te houden. Maar dan ontdekt hij dat een Britse officier Maltese vrouwen heeft vermoord.
Denise Mina - 'In de stille nacht' (oktober 2009). Gewapende overvallers kidnappen een opa in een rustige buitenwijk van Glasgow. Politievrouw Alex Morrow wordt op de zaak gezet.
Inger Wolf - 'Vorst en as' (oktober 2009). De zevenjarige Lukas wordt tijdens een sneeuwstorm dood gevonden in een beek. Hij is gewurgd met een vislijn en zijn lichaam zit onder de brandwonden.
Karin Fossum - 'Kwade wil' (oktober 2009). Tijdens een tocht van drie vrienden naar een vakantiehuisje aan een meer valt een van hen uit een roeiboot en verdrinkt. De andere twee jongens doen niets om hem te redden. Vlak daarna vindt iemand het lijk van een andere jongen, ook in een meer.
Simone van der Vlugt - 'Dochter van Holland' (november 2009). Geen thriller ditmaal, maar een historische roman over hertogin Jacoba van Beieren.
Rebecca Connell - 'De affaire' (oktober 2009, uitgeverij Artemis). De jonge Louise wordt nog steeds achtervolgd door de dramatische dood van haar moeder toen zij een klein meisje was. Ze weet dat haar moeder destijds een minnaar had. Louise zint op wraak.

Geen opmerkingen: