27 juli 2009

Groeten uit... (nieuws, 2009)

PATTERSON EN MARKLUND DOEN AAN 'PARTNERRUIL'

De bestverkopende (en in Engeland meest uitgeleende) thrillerauteur ter wereld, de Amerikaan James Patterson, is een samenwerking aangegaan samen met Liza Marklund, een van de meest succesvolle beoefenaars van het genre in Scandinavië. Hun coproductie is uiteraard een thriller. Het boek is getiteld 'Partnerruil' en verschijnt in januari 2010 bij uitgeverij Cargo.

In 'Partnerruil' wordt Europa opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden: in Parijs, Rome, Amsterdam en Berlijn worden echtparen dood in hun hotelkamers aangetroffen. Hun lichamen zijn op bizarre wijze achtergelaten: als bekende kunstwerken. De enige aanwijzing voor de politie is een ansichtkaart, afkomstig van de moordenaars.
De dochter van de Amerikaanse politieman Jakob Kanon was een van de slachtoffers en Kanon is vastberaden de seriemoordenaars te vinden. Samen met journaliste Dessie uit Stockholm zet hij alles op alles om de moorden te stoppen. Maar dan ontvangt zij een nieuwe ansichtkaart…

Liza Marklund (1962) is de auteur van een reeks succesvolle thrillers met journaliste Annika Bengtzon in de hoofdrol. Daarnaast is ze columniste van Expressen en ambassadeur voor Unicef. Marklund is de bestverkopende Scandinavische thrillerschrijfster van dit moment. Haar werk is in meer dan dertig talen vertaald en er werden al meer dan negen miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.

Marklunds partner in crime James Patterson (1947) is de meest succesvolle hedendaagse thrillerauteur. Hij begon zijn carrière bij een reclamebureau, waar hij al snel een toppositie verwierf. Vanaf 1976 schreef hij in zijn vrije tijd misdaadromans. In 1993 besloot hij zich fulltime aan het schrijverschap te wijden. Patterson, volgens Stephen King een 'verschrikkelijke schrijver', is de auteur van de twee bestverkochte thrillerreeksen: Alex Cross en The Women's Murder Club. Uit beide reeksen zijn boeken verfilmd, waaronder 'Along came the Spider' en 'Kiss the Girls'. Het is overigens niet de eerste keer dat Patterson samen met iemand een boek schrijft. Maxine Paetro, Andrew Gross en Peter DeJonge gingen Marklund voor.

,,Een uniek project in de boekenwereld'', zegt Pieter Swinkels, hoofdredacteur bij De Bezige Bij/Cargo in Boekblad over de coproductie. ,,Patterson bood het ons aan.''
De Amerikaan vond zelf dat 'Partnerruil' bij Cargo moest verschijnen, aldus Swinkels. ,,Hij is de initiatiefnemer van het project en wij zijn Pattersons uitgever.'' Daarom is het ook geen coproductie met De Geus, die Liza Marklund uitgeeft.

Volgens hoofdredacteur Swinkels schrijven de twee de misdaadroman samen. ,,Het is geen om en om-traject. Patterson geeft een aanzet, die bespreken ze samen en zo komen tot de plot'', zegt Swinkels. Ze schrijven ieder een stuk en lezen en becommentariëren dan elkaars werk. De stukken die Marklund schrijft worden door Pattersons team uit het Zweeds naar het Engels vertaald.

(Bron: Cargo, Boekblad)

2 opmerkingen:

monic27 zei

ooh, dat lijkt met echt een geweldig boek! Maar het is nog ver weg......

Guido Huisintveld zei

En ook met Howard Roughan: "Je bent gewaarschuwd", het boek met de meeste witpagina's ooit...