10 juli 2009

Ten onrechte veroordeeld (nieuws, 2009)

GRISHAM SCHRIJFT FILMSCRIPT OVER 'NORFOLK FOUR'

John Grisham stort zich in de controverse rond de 'Norfolk Four'. De Amerikaanse bestsellerauteur schrijft een filmscenario over de vier matrozen die zeggen ten onrechte gevangenisstraf te hebben gekregen wegens de verkrachting van en moord op een vrouw in 1997.

De 54-jarige Grisham heeft uiterst populaire legal thrillers als 'The Firm', 'The Pelican Brief' en 'The Runaway Jury' op zijn naam staan. Drie jaar geleden publiceerde hij met 'The Innocent Man' een non-fictieboek over een man uit Oklahoma die ten onrechte was veroordeeld wegens moord. Grisham trad daarna toe toe het bestuur van The Innocence Project, een organisatie die zich buigt over de strafzaken van gedetineerden van wie wordt aangenomen dat ze ten onrechte zijn veroordeeld. De schrijver raakte betrokken bij geldinzamelingsacties voor en voorlichting over The Innocence Project.

Vier jaar geleden diende The Innocence Project gratieverzoeken in voor de Norfolk Four - Daniel Williams, Joseph Dick, Derek Tice en Eric Wilson - die schuldig werden bevonden aan de moord van de 18-jarige Michelle Moore-Bosko. Haar lichaam werd gevonden door haar man, een marinier, die terugkeerde van een missie.

De vier hadden een bekentenis afgelegd maar trokken die later weer in en beweerden dat die was afgedwongen door de politie van Norfolk. Tijdens hun vervolging werd een andere verdachte, Omar Ballard, aangehouden. Zijn DNA-profiel kwam overeen met sporen die waren aangetroffen op het plaats delict.

Het DNA van de Norfolk Four 'matchte' niet. Ballard legde een bekentenis af en zei dat hij in zijn eentje had gehandeld. Maar de veroordelingen van de vier - die aangaven Ballard niet te kennen - bleven gehandhaafd. Wilson zat negen jaar in de gevangenis wegens verkrachting. De andere drie zitten nog steeds hun levenslange gevangenisstraf uit wegens moord. De procureur-generaal van de staat Virginia vocht met succes het hoger beroep van de zeelieden aan.

Vorig jaar verscheen er een boek over de zaak. Ook heeft de affaire aandacht gekregen op televisie en in tijdschriften. Grisham vertelde deze week dat een artikel in een tijdschrift zijn aandacht trok. ,,Het is het meest schandelijke voorbeeld van een onterechte veroordeling die ik ooit heb gezien en ik reis regelmatig door het land om dit soort zaken aan te horen'', aldus de schrijver. Volgens hem is de zaak zo klaar als een klontje en zou de man wiens DNA-profiel is aangetroffen op de plaats delict en die later schuld bekende moeten worden berecht.

Grisham gaf aan dat hij brieven heeft geschreven aan gouverneur Tim Kaine van Virginia ten behoeve van de Norfolk Four. De Democratische gouverneur, die Grisham persoonlijk kent, heeft het gratieverzoek in behandeling, maar heeft nog niet laten doorschemeren wat hij uiteindelijk zal beslissen.

De schrijver hoopt het scenario dit najaar te voltooien. Het nieuws van Grishams betrokkenheid bij de zaak is hard aangekomen bij de nabestaanden van Michelle Moore-Bosko. De ouders zijn ervan overtuigd dat hun dochter een groepsverkrachting moest ondergaan en daarna werd doodgestoken door acht mannen. In een verklaring stelden de ouders dat ze ontzet zijn dat 'opnieuw mensen proberen te profiteren van de tragische dood' van hun dochter. In een reactie zei Grisham dat hij 'veel sympathie heeft voor de familie van het slachtoffer'. ,,Maar winst maken is niet bij mij opgekomen. Het gaat hier niet om geld verdienen.''

(Bron: The Washington Post)

Geen opmerkingen: