07 juli 2009

Het zwarte gat (nieuws, 2009)

ESTHER VERHOEF: 'CURSUS BEGRIJPEND LEZEN VOOR CRITICI'

Ze had zich opgemaakt voor 'een hausse aan negatief commentaar'. Dat schrijft Esther Verhoef over de ontvangst van haar geschenkboekje Erken mij op de website van haar uitgeverij Anthos. ,,Elk 'boekenweekgeschenk' wordt nu eenmaal extreem kritisch bekeken, uitgeplozen, gefileerd, sterker nog: de vergelijking met een kleiduif kun je gerust maken. Vrij schieten! Dat principe'', aldus de auteur.

'Erken mij' werd in een oorspronkelijke oplage van 805.000 exemplaren verspreid, maar door de vraag vanuit de boekhandel werd dat nog eens verhoogd naar 833.500 stuks. De recensenten waren Verhoef gunstig gestemd. De schrijfster: ,,Gelukkig vatten NRC, AD en de Volkskrant de essentie en vonden ze het 4 sterren waard. Vrijwel alle lezers-, kranten- en internetrecensies waren al even positief. Minder enthousiaste reacties waren er natuurlijk ook: de cursus begrijpend lezen was niet door iedereen van de oppositie succesvol afgerond.'' Klik hier voor de bespreking van 'Erken mij' van een recensent die kennelijk nog een training moet volgen.

Esther Verhoef schrijft verder dat zij en haar man Berry zich met graagte in het zwarte gat na de maand vol massale media-aandacht laten glijden. ,,Op de bodem liggen talloze voedingskiemen voor nieuwe boeken, ik heb ze daar al zien liggen: een Esther Verhoef én een nieuwe Escober.'' Het schrijversduo trekt zich terug. ,,We mailen niet, we pakken de telefoon niet op, we komen nergens opdagen. We zijn er niet. Misschien een halfjaar, misschien een jaar of langer zal niemand iets van ons horen. Beloofd.''

Geen opmerkingen: