26 juli 2009

Wen er maar aan (nieuws, 2009)

'TRAGE START HOORT BIJ 'LITERAIRE THRILLERS''

Een trage opbouw is kenmerkend voor de hedendaagse traditie van literaire thrillers. Dat is de stellige overtuiging van Marion Pauw, die met 'Daglicht', door haar uitgever ook gekenmerkt als een literaire thriller, dit jaar de Gouden Strop won.

Ook boeken van Simone van der Vlugt, Esther Verhoef en Saskia Noort komen rustig op gang. ,,Wen er maar aan'', aldus Pauw in een interview met Gijs Korevaar, lid van de Gouden Stropjury van 2009, in het Algemeen Dagblad. ,,Het is hoe de Nederlandse literaire thriller er vandaag de dag uitziet.'' Pauw reageerde op een opmerking van Korevaar over haar jongste boek 'Zondaarskind', dat vooral in de eerste hoofdstukken vaart ontbeert.

Het winnen van de Gouden Strop stimuleerde de verkoop van 'Daglicht enorm', stelt de schrijfster. ,,'Daglicht' was zo'n beetje aan het eind van zijn levenscyclus. De verkoop druppelde een beetje na, dat was het wel zo'n beetje.'' 'Daglicht' werd in Juni - Maand van het Spannende Boek het best verkocht.
In 'Zondaarskind' is de hoofdrol weggelegd voor de tachtigjarige Geertruide Amalia Langhout. En niet zonder reden, vertelt Pauw. ,,Ik was die vrouwen van 30, hun grote borsten en mooie billen en de foute mannen voor wie ze vallen zo enorm zat. Ik wilde die clichés per se voorkomen.''

(Bron: AD)

Geen opmerkingen: