15 juli 2009

Een slow start (nieuws, 2009)

POSTUUM EEN HALF MILJOEN

De boeken van Stieg Larsson domineren al tientallen weken de nationale bestsellerlijsten. Maar deze week heeft de Zweedse thrillerauteur de grens van 500.000 verkochte exemplaren in Nederland en Vlaanderen bereikt.

In drie jaar tijd zijn Larssons boeken 'Mannen die vrouwen haten', 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid' een hype geworden in ons land. ,,'Mannen die vrouwen haten' maakte een slow start. Van zulke aantallen had ik in 2006 niet durven dromen. Al geloofde ik zeker in een goede afloop, gezien de verkoopresultaten in het buitenland'', zegt Joska de Kruijf, hoofd Marketing van uitgeverij Signatuur.

Larsson is inmiddels uitgegroeid tot de tweede bestverkopende fictieauteur ter wereld. De plots van zijn forse boeken zijn ingenieus en bevatten twee intrigerende personages: journalist Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander, een jonge computerhackster.

Vanaf 6 augustus 2009 draait Millennium The Movie – Mannen die vrouwen haten in de Nederlandse bioscopen, de verfilming van Larssons debuut. Sinds de release eind februari is de film in Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen, Frankrijk, BelgiĆ« en Spanje uitgegroeid tot kassucces. Inmiddels trok de film in totaal ruim acht miljoen bezoekers.

Sinds 2005 zijn van de Millennium-trilogie wereldwijd ruim 15 miljoen boeken verkocht. Het leverde de auteur diverse nationale en internationale prijzen op. Larsson mocht het succes van zijn boeken niet meemaken. In 2004 overleed de schrijver en journalist op vijftigjarige leeftijd aan een hartaanval, nog voordat zijn eerste boek gepubliceerd kon worden.

(Op de foto: Stieg Larsson in 1987)

Geen opmerkingen: