29 juli 2009

Spookhuis (nieuws, 2009)

'MOORDMYSTERIE' HAALT LONGLIST BOOKER PRIZE

'De kleine vreemdeling', de laatste roman - of zoals de auteur het zelf noemt 'moordmysterie' - van Sarah Waters heeft de longlist van de prestigieuze Man Booker Prize gehaald. De Britse schrijfster heeft concurrentie te dulden van een dozijn vakgenoten, onder wie drie debutanten, maar ook de twee voormalige winnaars J.M. Coetzee (twee keer bekroond) en A.S. Byatt.

De winnaar van de prijs, met een geldbedrag van omgerekend ruim 53.000 euro, wordt in oktober bekendgemaakt. Een shortlist met zes titels wordt op 8 september vrijgegeven. Volgens juryvoorzitter James Naughtie is de lijst met dertien boeken 'één van de sterkste' van de afgelopen jaren, die 'de meest uiteenlopende thema's' behandelen.

Waters' roman, die dit jaar verscheen bij Nijgh & Van Ditmar, speelt zich af in een 'haunted house'. In een stoffige, naoorlogse zomer verschijnt in het afgelegen Hundreds Hall dokter Faraday bij zijn patiënt. Het ooit voorname en indrukwekkende Georgiaanse landhuis, al meer dan twee eeuwen bewoond door de familie Ayres, is danig in verval. De eigenaars - moeder, zoon en dochter - worstelen met de veranderende maatschappij, hun eindige leven en met hun eigen conflicten. Maar het lijkt erop dat de familie gekweld wordt door iets dat nog onheilspellender is. De arts weet nog niet hoe nauw en angstaanjagend hun verhaal met zijn leven verweven zal raken.

Waters (1966) werd eerder voor de Man Booker Prize genomineerd met 'Vingervlug'. Deze historische thriller uit 2003 werd wél bekroond met de Crime Writer's Association Ellis Peters Dagger Award voor de beste historische crime novel.

(Bron: BBC)

Geen opmerkingen: