31 juli 2008

Niet meer dan dat (nieuws, 2008)

THRILLERAUTEUR TUSSEN LITERAIRE KANONNEN

Won hij eerder deze maand al Ian Fleming Steel Dagger, nu maakt de 29-jarige Britse scenarioschrijver Tom Rob Smith ook al kans op de moeder aller literatuurprijzen, de prestigieuze Man Booker Prize. Deze week werd de dertien boeken tellende longlist van de prijs bekendgemaakt en daar prijkt Smiths debuut 'Child 44' tussen romans van grootheden als Salman Rushdie en Amitav Ghosh.

Het is voor het eerst dat een thriller op de longlist van de Booker Prize staat, sinds deze lijsten in 2001 openbaar werden gemaakt. De keuze voor Smith heeft al wat rumoer veroorzaakt. ,,Ik kan geen waardering opbrengen voor een jury die besluit om een boek als 'Child 44' te selecteren, een goed geschreven boek vol vaart maar ook niet meer dan dat'', fulmineerde Jamie Byng van uitgeverij Canongate op een internetforum over de Booker Prize.

'Child 44' is een thriller over een seriemoordenaar die actief is tijdens de laatste jaren van Stalins regime in de Sovjet-Unie. Het boek is door de wedkantoren als derde favoriet geplaatst om de prijs te winnen. De Londense thrillercriticus Michael Carlson vindt het plaatsen van Child 44 al zo iets als het toekennen van een Oscar aan de film 'Unforgiven'. ,,Het is een mooie roman met een bijtende historische kant, maar het is geen thriller die ver uitstijgt boven andere boeken in het genre.''

De zes boeken tellende shortlist van de Man Booker Prize wordt op 9 september gepubliceerd. De uiteindelijke prijswinnaar die 50.000 Britse ponden (ruim 58.000 euro) mee naar huis mag nemen, wordt op 14 oktober bekendgemaakt.

(Bron: website Man Booker Prize, Los Angeles Times)

Geen opmerkingen: