08 juli 2008

Onverbloemd verboden (nieuws, 2008)

GEDETINEERDE MAG GEEN THRILLERS SCHRIJVEN

De Amerikaan Victor L. Martin schrijft al vanaf zijn kinderjaren, maar hij ontdekte pas dat hij er carrière mee kon maken toen hij in de gevangenis belandde. Sinds een paar jaar is Martin, die op 25 juli 33 jaar wordt, een auteur die vier boeken heeft gepubliceerd, terwijl hij in detentie zit in een staatsgevangenis in Elizabeth City, North Carolina.

Zijn boeken waarin de fors uitgevende crimineel Unique centraal staat, zijn verkrijgbaar bij onder andere Amazon.com en hebben een groeiende schare fans. Martins stijl wordt omschreven als 'urban fiction', waarmee onverbloemd het leven van de stadse crimineel wordt belicht.

Maar nu wordt het schrijven van Martin aan banden gelegd door de gevangenisautoriteiten. Men vindt dat Martin de regels overtreedt die verbieden dat gedetineerden vanuit de gevangenis zaken doen. Deze regel is in het leven geroepen om de veiligheid van de gevangenen te waarborgen, stellen de autoriteiten. Martin, een recidivist met enkele veroordelingen wegens diefstal op zijn cv, zegt echter dat het beleid van de gevangenis een schending is van zijn vrijheid van meningsuiting. ,,Als ik eens iets positiefs probeer te doen, willen ze dat ik ermee stop'', zegt Martin in een telefonisch interview met The Charlotte Observer. ,,Ze willen gewoon dat ik helemaal niets uitricht.''

Volgens Marcenia Waters uit Charlotte, Martins uitgever, is de auteur nauwelijks iets verdiend aan zijn boeken. Haar uitgeverij verzorgt het drukken en de distributie van zijn boeken en handelt de opbrengsten af die voortvloeien uit Martins laatste boek, 'Unique's Ending'. Waters werd een fan van zijn boeken nadat ze er via kennissen over gehoord had. Ze besloot hem te schrijven in de gevangenis en gaandeweg ontstond er een relatie via hun correspondentie. Uiteindelijk bood ze aan een van zijn boeken uit te geven.

Advocaten van de mensenrechtenorganisatie ACLU in North Carolina hebben een brief gestuurd naar de gevangenisautoriteiten met de vraag waar Martins 310 pagina's tellende manuscript van een nieuw boek is gebleven. Volgens de ACLU is het manuscript in beslag genomen. ,,Er is geen bewijs dat Martins schrijven de veiligheid in de gevangenis in gevaar heeft gebracht'', zegt woordvoerster Katherine Lewis Parker van de ACLU.

Een zegsman van de gevangenisautoriteiten wilde niet op de beschuldiging van Martin ingaan. Hij benadrukte dat het beleid erop is gericht dat gevangenen niets verdienen aan wat zij schrijven tijdens hun detentie. ,,Het beleid verbiedt zakendoen vanuit de gevangenis, niet schrijven.''

(Bron: The Charlotte Observer)

Geen opmerkingen: