16 juli 2008

Deflo - Pitbull (2008)

Moordruil loopt uit de hand 
(Door Mieske van Eck)

Eén van de sterkste films van Alfred Hitchcock is Strangers On A Train (1951), waarin twee onbekenden in gesprek raken in een trein en één van de twee voorstelt om voor elkaar een moord te plegen. Het zou de perfecte moord zijn omdat door de ruil geen van de twee daders in verband te brengen is met zijn slachtoffer. Hoewel de ander het voorstel afwijst, is hij korte tijd later toch verlost van zijn vervelende echtgenote en wordt van hem als tegenprestatie verlangd dat hij de vader van de dader doodt.

De nieuwe thriller Pitbull van de Vlaamse schrijver Deflo doet op de eerste bladzijden sterk denken aan het gegeven, dat Hitchcock in zijn verfilming van de thriller van Patricia Highsmith zo meesterlijk uitwerkte.

Maar bij Deflo zijn het twee mannen die elkaar in de kroeg ontmoeten en al behoorlijk bezopen zijn, die een moordruil overeenkomen. Als één van de twee - gewoonlijk een tamelijke pantoffelheld - 's morgens in de krant leest dat zijn minnares echt is vermoord en haar lichaam gruwelijk is toegetakeld, schrikt hij zich dood. Hij vreest dat van hem een tegenprestatie verlangd wordt, maar vanaf dat moment loopt het verhaal totaal anders dan bij Highsmith en Hitchcock.

De moordenaar blijkt een groot genoegen te beleven aan zijn daad en ontpopt zich als een seriemoordenaar die het niet kan laten de politie uit te dagen. Deflo laat hem in de ik-vorm aan het woord en beschrijft zijn gedachten, herinneringen en daden nauwkeurig. Dit relaas wisselt hij af met de ervaringen van de politiemensen die verbeten op hem jagen.

De (vaste) politiemensen, die de hoofdrol spelen in de romans van Deflo, zijn verre van onaantastbare helden en worstelen tussen het boeven vangen door met hun eigen problemen en gevoelens. Pitbull is bloedspannend en de manier waarop Deflo maatschappelijke kwesties in Vlaanderen - kindermishandeling, corruptie - in zijn boek verwerkt is bewonderenswaardig.

Deflo - Pitbull. Uitgeverij Manteau, 289 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: