02 juli 2008

Lauren Kelly - Het bloedmasker (2008)

Broeierig boek over bloedkunst
(Door Mieske van Eck)

In de kunst is het vaak opvallen of niet opgemerkt worden. Geen mens is daar zo van overtuigd als Drewe Hildebrand. Als jong meisje wil ze kunstenares worden, maar al snel ontdekt ze dat ze beter is in het verkopen van kunst. Genadeloos en gewiekst manipuleert ze kunstenaars en publiek. Ze is al snel een grote naam in de kunstwereld. De kunst die zij omarmt gaat het bijna vanzelfsprekend helemaal maken.

Maar nu is Drewe er niet meer. Als haar nichtje Marta, die bij haar woont, ontwaakt in het ziekenhuis, blijkt Drewe verdwenen. Langzaam komen de herinneringen van Marta terug. Haar tante is ontvoerd en zijzelf is zwaar gedrogeerd voor dood achtergelaten in een bos. Aan vijanden ontbreekt het Drewe niet. Zij is dominant en irritant en de verhouding met haar nichtje is naast liefhebbend vooral heerszuchtig en bot. Maar ontvoering en misschien zelfs moord?

In het huis van Drewe Hildebrand zijn de ontvoerders vreselijk tekeer gegaan. De vloer is overdekt met een onwaarschijnlijke hoeveelheid bloed. Het bloed is inderdaad van Drewe, maar dood hoeft zij niet te zijn. Zij heeft van haar eigen bloed een diepvriesmasker laten maken dat uit zijn vitrine was gehaald en op de grond is ontdooid. Bio-anatomische kunst, die zij op haar eigen kenmerkende wijze in de schijnwerpers wist te krijgen. Met de maker van dat moois had zij een gepassioneerde verhouding. Marta gaat op zoek naar de waarheid en raakt al snel verward in een reeks van feiten en fantasie. Hier is Lauren Kelly op haar sterkst.

Lauren Kelly is het pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Joyce Carol Oates (1938). Zij schrijft romans, verhalen, po√ęzie, toneel en jeugdboeken en won vele prijzen. Het bloedmasker is haar derde thriller. Een zinderend, broeierig en fascinerend boek, dat een grimmige kijk biedt op merkwaardige kunstpraktijken.

Lauren Kelly - Het bloedmasker. Vertaling Lidy Pol. Uitgeverij De Geus, 252 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: