13 juli 2008

Wordt verwacht 55 (nieuws, 2008)

VERGELDING EN VERGELDING

Recyclen is in. Zelfs bij uitgeverijen. Nee, ze halen niet slecht lopende boeken van de markt om het papier te gebruiken voor nieuwe boeken. Wat ze wel doen is het milieuvriendelijk hergebruik van titels. En dat doen ze al sinds jaar en dag.

Komend najaar is het weer zo ver. Dan verschijnen twee nieuwe thrillers die dezelfde titel dragen: 'Vergelding'. Een bewijs van geestelijke armoede, want zo origineel is die titel nou ook weer niet. Het stond al eerder op de boeken van Jilliane Hofman, Brian Haig, Andy McNab en Bob Mendes, om er maar een paar te noemen. Kom op, heren en dames uitgevers, leg wat meer creativiteit aan de dag waar het gaat om het verzinnen van boektitels!

In oktober 2008 verschijnt bij uitgeverij Arena de eerstvolgende 'Vergelding'. Het is de titel van de tweede 'literaire thriller' van Elisabeth Mollema, die vorig jaar debuteerde met 'Prooi'.

Mollema vertelt in 'Vergelding' over het echtpaar Willem en Hester Pesser. De twee hebben een fantastisch leven. Ze wonen in een prachtige villa aan de Reeuwijkse Plassen en het ontbreekt hen en hun vier kinderen aan niets.

Willem is een joviale, succesvolle ondernemer en zit daarnaast in de jury van het televisieprogramma In het hol van de leeuw. Maar als hij de mooie, ambitieuze Matty van Ravenstein live en op prime time op televisie voor schut zet, besluit zij om op vernietigende wijze wraak te nemen. Het lijkt wel of ze al zijn duistere geheimen kent.

KROONGETUIGE

Een maand later al, in november 2008, volgt een tweede 'Vergelding', maar nu bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Geen 'literaire thriller' deze keer, maar een onvervalste 'politieroman'. Het is het debuut van Joop van Riessen, voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie.

Van Riessen schrijft in zijn thriller over een fenomeen waar hij veel, zo niet alles van afweet: de wereld van de zware misdaad. Centraal staat kroongetuige Fred de Lange. In opdracht van een topcrimineel heeft De Lange jarenlang liquidaties uitgevoerd, in samenwerking met zijn vriend Stanley. Maar als Stanley bij een van hun klussen om het leven komt, overweegt De Lange uit het milieu te stappen en naar de politie te gaan.

Voor hoofdinspecteur Anne Kramer, chef van het bureau Zware Criminaliteit van de Centrale Recherche, is De Lange de sleutel om een serie afrekeningen op te lossen. Onder grote politieke druk voert zij haar onderzoek uit, dat een patroon van criminele wraakacties lijkt bloot te leggen. Maar omdat De Lange beschikt over veel belastend materiaal, is hij zelf ineens opgejaagd wild. Van Riessen heeft nog meerdere politieromans op stapel staan met Anne Kramer in de hoofdrol, zo meldt de uitgever.

Geen opmerkingen: