01 juli 2008

True crime (nieuws, 2008)

VIER JAAR CEL VOOR JEUGDAUTEUR

De Vlaamse jeugdauteur Gie Laenen heeft voor het hof van beroep in Brussel vier jaar gevangenisstraf gekregen wegens het herhaaldelijk misbruik van minderjarige jongens. Laenen stond terecht omdat hij tussen 1978 en 2005 meer dan 20 minderjarigen aangerand had. Het ging om tieners die hij vooral inzette bij zijn jeugdprojecten.

De schrijver was in Antwerpen al veroordeeld tot 6 jaar celstraf. Het vonnis werd later bevestigd in beroep maar vernietigd door het Hof van Cassatie. Gisteren oordeelde het hof van beroep in Brussel opnieuw dat Laenen zich schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. Hij kreeg wel twee jaar minder omdat de rechter oordeelde dat de redelijke termijn was overschreden.

In 1973 werd de jeugdschrijver ook al eens veroordeeld voor misbruik van veertien leerlingen van het Klein Seminarie in Hoogstraten, waar hij las gaf. Laenen is onder meer bekend van het bekroonde jeugdboek 'Paultje, ze gaan weer vechten' en van 'Spoken' en 'Het eiland.' In 1979 publiceerde hij 'twee en twee is vier', over een homoseksuele relatie tussen een 13-jarige en 17-jarige jongen.

Na zijn eerste veroordeling in deze zaak in 2005 was het voor Laenen gedaan als auteur. Uitgeverij Lannoo die tot 2000 werk van hem heeft uitgebracht, verwijderde hem van haar website. Inmiddels is zijn werk alleen nog tweedehands te krijgen.

(Bron: De Standaard, Boekblad)

Geen opmerkingen: