22 juli 2008

Wordt verwacht 57 (nieuws, 2008)

HET ABSOLUTE KWAAD

Jean Christophe Grangé (1961) is een van de meest succesvolle Franse thrillerauteurs. Hij debuteerde in 1994 met 'De vlucht van de ooievaars' en is sindsdien een constante verschijning in de bestsellerlijsten. Zo was 'Het wolvenrijk' in 2003 de op een na best verkochte roman in zijn geboorteland. En van zijn nieuwste thriller 'Duivelseed', dat in oktober 2008 bij uitgeverij De Geus verschijnt, gingen in recordtempo 200.000 exemplaren over de toonbank.

In 'Duivelseed' wordt volgens de uitgever de jacht geopend op het absolute kwaad. De Parijse inspecteur Mathieu Durey kan niet geloven dat zijn collega en jeugdvriend Luc Soubeyras er de man naar is om een zelfmoordpoging te doen. Net als Mathieu is Luc namelijk een diepgelovig katholiek en die doen zoiets niet.

Mathieu gaat na waar Luc zich de laatste tijd mee heeft beziggehouden en ontdekt dat hij zich verdiepte in een reeks moorden verspreid over Europa, waar duivelse symbolen in het spel zijn. Mathieu achterhaalt ook dat de daders één ding gemeen hebben: ze hebben allen vroeg in hun leven een bijna-doodervaring meegemaakt. Via de Jura, Sicilië, het Vaticaan en Lourdes komt Mathieu tot nog meer verbijsterende ontdekkingen.

HET MANNELIJKE GENIE

'Schaduw', de vijfde psychologische thriller van de Zweedse schrijfster Karin Alvtegen (1965), wordt niet geschikt geacht voor statusgevoelige mannen. Want volgens de uitgever reconstrueert de schrijfster 'langzaam maar meedogenloos' de mythe van het mannelijke genie. In hoeverre laat hij zijn naasten lijden ter meerdere eer en glorie van hemzelf? En waartoe is iemand in staat wanneer hij de angst om te falen ervaart? Over dat soort vragen gaat 'Schaduw', dat vanaf oktober 2008 in de winkel ligt.

Een eenzame huisvrouw, de voormalige huishoudster van de beroemde schrijver Axel Ragnerfeldt, is overleden. Als degene die de begrafenis regelt naar de auteur belt, ontstaat er paniek bij de familie die de zaken voor de bedlegerige Ragnerfeldt behartigt. Ze zijn bang dat het verleden de grote schrijver zal inhalen en zijn reputatie schade zal toebrengen. Zijn schijnbaar perfecte leven verbergt namelijk duistere zaken, die zo gruwelijk zijn dat zijn zorgvuldig opgebouwde roem voor de ogen van het claustrofobische nageslacht zou instorten als de details ervan aan het licht zouden komen.

Machteloos moet Ragnerfeldt afwachten wat er zal gebeuren. Geestelijk is hij weliswaar helder, maar lichamelijk is hij verlamd door een beroerte, waardoor hij niet meer met de buitenwereld kan communiceren. Hij weet maar al te goed dat er in zijn kast documenten liggen die hij allang had moeten verbranden.

Karin Alvtegen, de achternicht van Astrid Lindgren, won de Glasnyckeln-prijs (Beste Scandinavische Misdaadroman) en werd genomineerd voor de Prijs voor de Beste Zweedse Misdaadroman. Haar boeken zijn inmiddels in 24 talen vertaald.

Andere nieuwe titels:

Hakan Nesser - 'Van Veeteren en de zaak G' (oktober 2008)
Tom Egeland - 'Heksenbord' (oktober 2008)
Christine Adamo - 'Australisch zwart' (januari 2009)
Eugenio Fuentes - 'Het bloed van engelen' (januari 2009)
Boris Akoenin - 'De zwarte monnik' (januari 2009)

Geen opmerkingen: