11 juli 2008

Wordt verwacht 54 (nieuws, 2008)

NIEUW WERK VAN VERHOEF, APPEL EN VAN DER VLUGT

De najaarsaanbieding van uitgeverij Anthos belooft heuglijke tijden voor fans van Esther Verhoef, René Appel en Simone van der Vlugt. Ze komen alledrie met nieuwe 'literaire thrillers'.

In de brochure van de uitgever heet de nieuwste thriller van René Appel 'Weerzin'. Maar op de cover van het in oktober 2008 verschijnende boek kun je het net zo goed als 'Weer zin' lezen.

Hoe het ook zij, het gaat zowel over weerzin als weer zin. Hotelmanager Niels Hulzeboom is gelukkig getrouwd, maar als hij hopeloos verliefd wordt - weer zin - op zijn nieuwe assistente, zet hij alles op het spel. Bovendien zijn er financiële problemen rond het hotel die de crisis verergeren. Hij raakt verstrikt in emotionele conflicten - weerzin - en zakelijke ruzies. Dan begaat hij een cruciale fout.

Met de thriller 'Schone handen' maakte tweevoudig Gouden Strop-winnaar René Appel de overstap van Prometheus naar uitgeverij Anthos. Met 50.000 exemplaren is het zijn best verkochte titel tot nu toe.

SMETTELOOS?

Na de harde thriller 'Ongenade' die Esther Verhoef samen met wederhelft Berry Verhoef onder het pseudoniem Escober schreef, is het weer tijd voor wat 'zachters': een 'literaire thriller'. En daarin is Esther Verhoef nog het meest succesvol. Ze was de bestverkochte Nederlandstalige thrillerauteur van 2007 en van haar boeken 'Rendez-vous' en 'Close-up' werden in totaal meer dan 450.000 exemplaren verkocht.

In 'Alles te verliezen' (verschijning in november 2008) draait alles om de aantrekkelijke Claire, een vrouw van in de dertig. Ze woont op een van de meest idyllische plekken in Nederland, in een prachtig gerenoveerde boerderij samen met haar man, de succesvolle makelaar Harald van Santvoort. Samen hebben ze twee dochters.

Claire is hulpouder op school en zorgt voor haar allenstaande moeder. Maar Claire is niet zo smetteloos als ze zich voordoet. Niemand weet waarmee zij in het verleden haar geld verdiende en dat zij een verre van gezonde relatie onderhield met de beruchte crimineel Marius. Dat wil ze zo houden, koste wat kost. Maar laat Marius na tien jaar cel weer op vrije voeten komen en Claire traceren...

LEIDEN IN LAST

Ook Simone van der Vlugt is een van de paradepaardjes van Anthos. Van haar laatste thriller 'Blauw water' werden er binnen een half jaar meer dan 175.000 exemplaren verkocht.

'Herfstlied', dat in januari 2009 ongetwijfeld met veel media-aandacht (reclame op Sky Radio, voorpublicatie in Libelle, etc.) zal verschijnen, is Van der Vlugts vijfde thriller. Voor die thriller deed de schrijfster research bij de regionale krant Leidsch Dagblad. Ook haar hoofdpersoon, Nadine, werkt daar.

Nadine heeft het als journaliste voor de cultuurpagina van de krant prima naar haar zin, maar eigenlijk zou ze het liefst schrijfster worden. Net als ze erin slaagt een uitgever voor haar werk te interesseren, wordt het immer lieflijke Leiden opgeschrikt door de moord op een jonge vrouw.

Samen met haar collega's zit Nadine bovenop het nieuws, waar ze steeds meer bij betrokken raakt. Als de vermoorde uiterlijk een sterke gelijkenis blijkt te vertonen, kan ze de gebeurtenissen niet meer als toeval afdoen. Ze beseft dat zij en haar zestienjarige dochter Mariëlle gevaar lopen. Vooral als de moordenaar nog meer slachtoffers maakt, die allemaal in Nadines omgeving verkeren.

Andere nieuwe titels:

Walther Schmidt - 'Messcherp en razend' (januari 2009)
Mark Billingham - 'In het duister' (januari 2009)
Helen FitzGerald - 'Mijn laatste bekentenis' (januari 2009)
Andrew Pyper - 'De moordkring' (oktober 2008)
Dirk Wittenborn - 'Farmakon' (november 2008)
Karin Fossum - 'De man die van iets anders hield' (oktober 2008)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldig! Voor al wie niet van alledaags leesvoer houdt, is dit een must. Een thriller die voortdendert als de metro in het eerste hoofdstuk. Nu al als 'trailer' te lezen en tot 5 januari 2009 te beoordelen op de site. Ga naar anthosliterairethrillers.hyves.nl en laat weten wat je ervan vindt.
R. de Jong

Anoniem zei

Over de literaire thriller: Messcherp en razend van Walther Schmidt
Geweldig! Het eerste hoofdstuk is ter beoordeling op de site anthosliterairerhrillers.hyves.nl geplaatst. Met scherpe pen, humoristisch, on Nederlands en filmisch in sneltreinvaart geschreven. Razend benieuwd naar de rest.
R. de Jong

Anoniem zei

Voor al wie niet van lezen houdt maar wel van Michael Douglas in Falling down, The Godfather, California met Juliette Lewis en Jeremy Irons in de rol van perverse moordenaar in Dead Ringers, is dit vermoedelijk een aanrader.
Na de trailer te hebben gelezen, was ik razend benieuwd waar het allemaal toe zou leiden. Ik ben geen thrillerlezer dus het is moeilijk te vergelijken en beoordelen. Het is in elk geval in moordend tempo geschreven, het blijft een pageturner, maar ergens bij pagina 245 was ik het moorden moe. De schrijfstijl blijft bijna staccato, wat je wel het gevoel geeft mee te liften in Marcus Brant, de mannelijke hoofdfiguur. De metaforen en het woordgebruik zijn origineel, maar verwacht geen literaire volzinnen. Er zit genoeg Highbrow taal in maar het verhaal is niet bijzonder ingenieus.
Wat mij betreft een onderhoudend ietwat over the edge debuut, waar je maar beter zo gauw mogelijk een film van kan maken. Volgens mij moet de auteur zich gaan richten op scenarioschrijven.
Gelezen 13-01 t/m 17-01
R. de Jong